K diskusi o distribuci zkaženého hovězího z Polska jsem byla jako předsedkyně sněmovního Podvýboru pro potravinářství, veterinární činnost a živočišnou výrobu přivána (spolu s P.Havlem a M.Jurečkou) televizí Prima (viz: https://prima.iprima.cz/zpravodajstvi/nazory-bez-cenzury-dalsi-velky-skandal-s-polskymi-potravinam). Dlužno dodat, že tento závažný případ odhalil reportér TVN24 a zdokumentoval ho skrytou kamerou v době, kdy tato praxe již řadu měsíců probíhala a nikdo to neodhalil. Proč?
Jak z reportáže vyplývá - všem to vyhovovalo - tedy kromě spotřebitelů, ale ti o tom nevěděli. Jde jednoznačně o špatně nastavené cenové podmínky výkupu živých zvířat, ceny likvidace nemocných či umírajících zvířat a především špatně fungující či nefungující systémy kontrol na polských jatkách. Teď to bude šetřit Evropská komise, budou přijímat opatření, atd.
Ano, uslyšíme o nových opatřeních, nových kontrolách, bude postižena firma i její zaměstnanci. Ale na to je již pozdě. Uvědomme si, že nikdy nebudeme schopni zajistit 100% kontrolu! Kontrola má jen ověřovat postupy, ale zodpovědnost za kvalitu, ta musí být především u zemědělců a zpracovatelů masa. A ta v Polsku prostě není. To všechno nemuselo nastat. Není to první případ, je jich už celá řada. A k nim přibývá i čerstvé zjištění výskytu BSE nedaleko česko-polských hranic.
Je třeba vystřízlivět, nastavit vlastní pravidla a četnosti kontrol a nespoléhat se jen na ostatní členské země EU. Týká se to zejména kontrol množství a kvality dovážených potravin.
Máme dost domácích výrobků a každý, kdo si chce koupit kvalitní maso, nechť si přečte kde bylo zvíře narozeno, odchováno, vykrmeno, poraženo a kde zpracováno. Ujistí-li se, že všechno proběhlo v České republice, určitě se při nákupu nezmýlí.
Pokud tedy chcete kvalitní maso, bezpečné, ze zdravých zvířat a dostatečně zkontrolováné, nakupujte české potraviny a české výrobky, vyrobené z českých surovin.
Margita Balaštíková, poslankyně
předsedkyně podvýboru pro potravinářství,
veterinární činnost a živočišnou výrobu