Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2017 11:22:00

Kybernetickou bezpečnost státu pohlídá nový úřad

Kybernetickou bezpečnost státu pohlídá nový úřad

Před půl rokem, v listopadu 2016, jsem na vládě prosadil záměr zřídit speciální úřad, který bude mít na starost kybernetickou a informační bezpečnost České republiky.

 V době, kdy se hackerské útoky množí, kdy už to není záležitost jen několika kriminálních jedinců, ale zřejmě některými státy podporovaných, či dokonce i financovaných skupin, musí být účinná a systematická kybernetická ochrana prioritou.

Jsem rád, že se návrh podařilo velmi rychle prosadit v legislativním procesu – nejprve poslaneckým pozměňovacím návrhem do projednávané novely zákona a dnes i definitivním odsouhlasením celého znění novely Senátem. Nic už tedy nebrání tomu, aby mohl vstoupit v platnost a od 1. července, jak bylo naplánováno, mohl nový úřad začít fungovat.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, jehož základem bude dnešní Národní centrum kybernetické bezpečnosti fungující pod Národním bezpečnostním úřadem, dostal do vínku řadu kompetencí, ale také úkolů. Stane se základním kamenem ochrany počítačových sítí nejen klíčových úřadů a institucí, ale také metodickou, edukační a preventivní činností pomůže zlepšit stav kybernetické a informační bezpečnosti v ČR obecně. Naše vláda udělala maximum, aby mu k tomu vytvořila odpovídající materiálně-technické, finanční i personální předpoklady.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama