Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.01.2011 19:15:33

Lidé, kteří přijdou o práci, nesmí zůstat bez pomoci státu

Lidé, kteří přijdou o práci, nesmí zůstat bez pomoci státu

Sociální demokracie považuje stav, kdy jsou kvůli chybně nastavenému zákonu o zaměstnanosti lidé, kteří přišli o práci a často nedostali žádné odstupné, i tři měsíce bez jakékoli státní pomoci, za nepřijatelný.

ČSSD od samého počátku, kdy ministr Drábek tento zákon předložil a začal projednávat, kritizovala jeho znění a upozorňovala na jeho sociální necitlivost. Nesouhlas zazněl i z úst mnohých odborníků, občanských sdružení a dokonce vládních právníků. Osobně jsem při rozpravě o tomto zákonu upozorňoval ministra Drábka i na odmítavé stanovisko veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského. Ministr Drábek ale přes tento nesouhlas zákon prosadil a koaliční většina jej v parlamentu schválila.

Závažné obavy ČSSD, která ve sněmovně i v senátu hlasovala proti tomuto zákonu, se nyní potvrzují v praxi, kdy se lidé, kteří přišli o práci, ocitají vinou ministra Drábka v existenční nejistotě. Drábkovo opatření postrádá nejen jakýkoli prvek elementární solidarity, ale způsobuje chaos a zhoršuje postavení nezaměstnaných na trhu práce. Potvrzuje se tak znovu, že prioritou vládní politiky není sociální ani společenská odpovědnost, ale vědomá snaha ohrožené skupiny ještě více oslabit.

Sociální demokracie považuje tento stav za neakceptovatelný a v nejbližší době proto předloží novelu zákona o zaměstnanosti, jejímž cílem bude vypuštění Drábkova nesmyslného opatření tak, aby se lidé kvůli této chybě dále neocitali v existenční nejistotě. ČSSD zároveň apeluje na všechny koaliční poslance, aby takovouto změnu zákona podpořili ve zkráceném jednání.

Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama