Mgr. Ivan Picek

  • Trikolora
  • Hradec Králové
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2024 16:09:14

Dlouho se nic nestalo, tak jsme to neřešili.

Dlouho se nic nestalo, tak jsme to neřešili.

Proč byla obec Plotiště nad Labem v červenci několikrát zaplavena a v září nikoliv? Proč je protipovodňová ochrana zajišťována až když se něco stane? Musela být letošní povodeň tak ničivá, jak byla?

Obec Plotiště nad Labem (část města Hradec Králové) byla v červenci a srpnu několikrát zaplavena vodou. Stalo se to vždy po běžném letním dešti, jakých každý rok zažijeme spoustu. V polovině září, kdy byla celá naše země včetně Hradce Králové a okolí zasažena mimořádně silnými srážkami, které způsobily nejničivější povodně od roku 2002, Plotiště nad Labem zaplaveno nebylo.

Jak je to možné? Odpověď je jednoduchá. Zodpovědní pracovníci v různých úřadech (v tomto případě jmenovitě Královehradecký kraj, Povodí Labe a město Hradec Králové) se po první červencové povodni probudili a začali konat. Byla provedena opatření, která by správně měla být prováděna průběžně, případně mohla být provedena již před povodní (údržba a čištění koryt řek a potoků, oprava dešťové kanalizace, instalace zpětné klapky proti zpětnému vzdutí, odstranění nepovolených staveb). Tato opatření se ukázala být účinná a postačující k ochraně obce i v případě vydatných srážek. To je samozřejmě dobrá zpráva a obyvatelé Plotišť jsou určitě rádi, že protipovodňová ochrana jejich obce byla zajištěna. Méně příjemné je zjištění, že kdyby uvedené kroky byly provedeny ještě před první červencovou povodní, Plotiště vůbec nemuselo být zaplaveno!

Možná nyní namítnete, že po bitvě je každý generál. V případě povodní ovšem toto omleté rčení neobstojí. Pro krajský úřad a správu povodí je protipovodňová ochrana významnou součástí jejich náplně práce a měla by být prováděna průběžně, ještě dříve, než se něco stane.

Množství srážek, které spadlo letos v září, je výjimečné, takže je možné všechno svést na přírodu a prohlásit, že proti tomu se nedalo nic dělat. Na mnoha místech je to určitě pravda, ale všude tomu tak být nemusí. Plotiště nad Labem není nijak výjimečná obec. Je vysoce pravděpodobné, že i na jiných místech Královehradeckého kraje i v dalších krajích byla protipovodňová ochrana, především v menších obcích a na menších tocích, zanedbána stejně jako v okolí Plotiště nad Labem. Jenom se dlouho nic nestalo, a tak se to neřešilo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama