Mgr. Jan Grulich

  • TOP 09
  • Rychnov nad Kněžnou
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2024 12:12:00

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novele zákona o návykových látkách

 Slyšeli jste někdy o HHC? CBD? Kratomu? HHC-P? Nikotinové sáčky? Všechny výše uvedené látky byly až do svého zákazu volně přístupné dětem. Nepodléhaly žádné regulaci. Přitom tyto látky mají podobné účinky jako marihuana, jen kvůli legislativě, která nedokáže tak rychle reagovat, jsou dlouhé měsíce, někdy roky, prodejné zcela bez jakékoliv regulace, a tak dostupné dětem.

Stačí fígl, dát na krabičku nápis – sběratelský předmět. Když už se po dlouhých měsících, nebo dokonce letech podaří tuto látku regulovat, během měsíce se dostaví na trh jiný nový derivát a kolečko může začít znovu. A černému obchodu se daří, kratomu se ročně prodává v ČR stovky tun.

Tento boj byl tedy naprosto nefunkční. Senát proto chválil změnu zákona o návykových látkách, která má naopak umožnit prodej těchto méně rizikových psychomodulačních látek legálně, ale s přísnou regulací a ochranou, aby tyto látky nemohly kupovat děti. Dospělí si v Česku budou moci tedy legálně koupit lehké drog,y jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC.

Látky s psychoaktivním účinkem má zákon rozlišit podle rizikovosti a ochránit před nimi právě děti. Tento zákon má také umožnit regulaci návykových látek, které jsou teď v šedé zóně, volně dostupné na trhu, ale taky jsou na černém trhu a nejsou regulovány.

Tyto látky budou označeny jako takzvané psychomodulační. Jejich seznam se v čase může rychle měnit. Prodej bude možný jen ve specializovaných prodejnách, kde bude muset prodejce ověřit věk kupujícího. U online prodeje má fungovat dvoufázové ověření věku – tedy nejen při samotném online prodeji.

Kdo bude chtít prodávat psychomodulační látky online, bude muset mít i kamennou prodejnu se speciálním povolením. ?O prodeji budou muset být vedeny záznamy, aby byly kontrolovatelné. Nebude povolen ani prodej ani výdej psychomodulačních látek přes prodejní automaty.

Na trhu budou zakázané návykové látky, vzhledem připomínající potraviny, třeba cukrovinky, čokoládu, bonbony, sušenky či trvanlivé pečivo, nebo vzhledem připomínající hračku či jiný výrobek, určený dětem. Je to reakce na aféru s prodejem bonbonů s obsahem HHC.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama