Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.07.2013 15:54:58

Vezměte si do ruky bílou hůl

 Vezměte si do ruky bílou hůl

Jen jsem dopsal jednu úvahu na téma ekonomové a jejich přešlapy, máme tu další Jobovu zvěst.

Server iDnes přinesl zprávu, že tzv. regulační poplatky za léky nepřinesly očekávanou úsporu zdravotních pojišťoven ve výdajích za léky pro pacienty seniory (největší konzumenty léků), ale paradoxně tyto výdaje vzrostly. A přináší i vysvětlení. Je to tím, že se pacienti rychle zorientovali a začali se řídit zásadou „když už musím platit, chci lepší léky a větší balení“.

Ukazuje se, že lidé z týmů ministrů Julínka, Hegera a Kalouska postupovali zbrkle a dostatečně detailně neposoudili všechny možné dopady reformy a podcenili schopnost společnosti přizpůsobovat se podmínkám. Nutno podotknout, že pozměněné chování pacientů se projevilo poměrně brzo po zavedení regulačních poplatků, a to už v roce 2009. Neznám sice procesy uvnitř zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví, ale zaráží mě, že se po celou následující dlouhou dobu vláda nepokusila o změnu nastavení systému. A to si říkala „vláda rozpočtové odpovědnosti“.

Možná stojí za to zamyslet se už nad tím pojmem „regulační poplatky“, protože v případě poplatků za léky neměly žádnou regulující roli, ale naopak nežádoucí jev ještě posílily. Z teorie komplexních systémů či ze systémové dynamiky vyplývá, že v každém složitějším systému hraje velkou roli tzv zpětná vazba. Ta může být kladná, žádoucí efekty posilující, nebo záporná, očekávané efekty negující. Jde-li o adaptivní komplexní systém (jímž lidské společenství bezpochyby je), může být zpětná vazba velmi výrazná. Relativně často se bohužel ukazuje, že ekonomové a analytici princip zpětné vazby podceňují a provedou-li nějakou změnu, či chcete-li „regulaci“, jsou překvapeni tím, že se systém – společnost – chová jinak, než očekávali.

A když už se tak stane, měli by se snažit vliv zpětné vazby vyrovnat. Norbert Wiener, považovaný za zakladatele kybernetiky, přirovnával zpětnou vazbu ke slepecké holi, která dává slepci zpětnou informaci o jeho pohybu a ovlivňuje tak jeho pohyb následující. Vláda premiéra Nečase tuto pomyslnou bílou hůl „zlomila o koleno“ a tak došlo na hůl sukovou. Tu už však nedržela vláda, ale někdo jiný. Vládě premiéra Rusnoka, nazvané vláda odborníků, a všem následujícím přeji, aby byly vždy kompetentní a uměly dohlédnout konce všech svých rozhodnutí a nebály se včas a efektivně a korigovat chyby, kterých se případně dopustí.

Jiří Zimola
jihočeský hejtman

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama