Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.01.2013 13:44:55

Do nového roku šly nemocnice s novými smlouvami

Do nového roku šly nemocnice s novými smlouvami

Všech osm Jihočeských nemocnic vykročilo do roku 2013 pravou nohou. Pár dnů před koncem roku 2012 (27.12.) podepsaly rámcové smlouvy o poskytování zdravotní péče se všemi významnými zdravotními pojišťovnami.

Pouze s Vojenskou zdravotní pojišťovnou by měly být smlouvy podepsány začátkem roku 2013. O podpis smluv usilovalo celý rok vedení Jihočeského kraje i nemocnic a v neposlední řadě také obyvatelé kraje, kteří podepisovali petice za záchranu zdravotních ústavů. Nemocnicím i pacientům tak skončil rok plný nejistoty, co s nimi bude dál. Nyní už ví, že zůstává zachován rozsah i dostupnost péče.

            Podpisem smluv za účasti hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly a první náměstkyně hejtmana Ivany Stráské byl korunován rok trvající boj za záchranu tří jihočeských nemocnic, u kterých chtěly pojišťovny takové snížení lůžek, které by znamenalo jejich postupnou likvidaci. „Díky jednotnému postupu vedení všech nemocnic, která táhla za jeden provaz, díky iniciativě petičních výborů a podpoře veřejnosti, se podařilo nemocnice zachránit. Političtí soupeři nás před krajskými volbami obviňovali ze strašení lidí a šíření poplašné zprávy. Nakonec se ale ukázalo, že strach o budoucnost nemocnic byl oprávněný. O to spokojenější jsem, že ze souboje Jihočeské nemocnice versus pojišťovny vyšly vítězně zdravotnická zařízení,“ neskrýval radost nad vyhranou bitvou hejtman Zimola.

            Vedení kraje se netají tím, že vyjednávání s pojišťovnami byla náročná. „Důležitá byla jednotnost názoru všech nemocnic. Dohodli jsme se, že dokud nebude každá jednotlivá nemocnice s návrhem smlouvy souhlasit, ani ostatní nemocnice své smlouvy nepodepíší, byť by s nimi byly spokojené,“ popisuje vyjednávací taktiku náměstkyně hejtmana Ivana Stráská. Hejtman Zimola dodal, že tento model vyjednávání převzaly i ostatní kraje. „Výsledkem je, že i ostatní regiony v uplynulých dnech podepsaly nebo v nejbližších dnech podepíší rámcové smlouvy na pět let,“ okomentoval spokojenost s podpisem smluv hejtman Zimola. Smlouvy podepsalo všech osm jihočeských nemocnic s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra, Oborovou zdravotní pojišťovnou a Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou. Smlouva na 5 let byla podepsána i pro prachatickou ortopedii, která byla jediným a zásadním sporným bodem poslední fáze jednání.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama