Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2013 10:06:53

Kdo netvoří hodnoty, musí z kola ven

Kdo netvoří hodnoty, musí z kola ven

„Nádobí jsem uklidil a odpadky zlikvidoval. Je to pro tuto chvíli vše nebo potřebujete ještě něco, paní Králová?“ Stará paní nepatrně pokývla hlavou na znamení souhlasu.

V obličeji se jí objevil posmutnělý výraz. „Nechtěl bys, abych ti ukázala fotky vnoučat? Chtěla bych si chvíli povídat. Ta paní ošetřovatelka, která tu byla před tebou, byla moc milá a povídala si se mnou skoro každý den.“ „Lituji paní Králová, na tyto situace nejsem naprogramován“ odvětil sice milým, ale přesto syntetickým hlasem  PRD (Pomocný Robot pro Domácnost) 2. generace. „Ale pokud byste chtěla, mohl bych vám zadávat nějaké kvízy pro procvičování mozkových funkcí nebo bych vám mohl zapnout projekční obrazovku. Mohla byste se podívat na váš oblíbený seriál.“

Ne, nebojte se, nehodlám napodobovat mistrovská díla Bradburyho či jiných sci-fi autorů. To jsem jen trochu nepatřičně povolil uzdu své fantazii poté, co jsem v záznamu shlédl debatu kandidátů na post prezidenta republiky vysílanou v pondělí, 7. 1. ve 20 hod. na ČT24. Přemysl Sobotka, kterého jsem měl za vzdělaného člověka, v ní prohlásil, že je třeba utlumovat humanitní (pan Sobotka prohlásil „humanitární“) studijní obory, protože ty nic neprodukují, ale pouze spotřebovávají. Pozornost má být nadále věnována pouze těm technickým. 

To, že jsou podobná moudra schopni z úst vypouštět různí technokraté a polovzdělaní politici, se čas od času stává. Bohužel.  Ale že to udělá i člověk, který má lékařské vzdělání a dlouhá léta jako lékař působil, mě zarazilo natolik, že si to nemohu nechat pro sebe. 

Souhlasím s tím, že se v naší ekonomice nedostává technických specialistů a inženýrů, ale nikdy bych se neodvážil situaci takto bagatelizovat. Vypadá to, že pro pana Sobotku jako lékaře, je lákavá vidina nemocnic, které jsou naplněny moderní diagnostickou technikou a operačními roboty…  A lékaři, kteří jsou sice perfektními operátory (rozuměj obsluhou) těchto strojů, ale nejsou schopni člověka vnímat jako živou bytost se všemi aspekty. Zatímco soudobá medicína stále více zdůrazňuje potřebu holistického přístupu k pacientovi a apeluje na rozvoj, zjednodušeně řečeno psychologických kompetencí lékařů, pan doktor Sobotka by z lékařů nadělal inženýry.

A to nemluvím o demografickém vývoji a stoupajícím počtu seniorů, osamělých osob, osob s různými podobami stresové zátěže. Ač tuto nadcházející dobu nevítám s otevřenou náručí, obávám se, že služeb psychologů, sociálních psychologů či sociologů budeme, ať už jako jednotlivci, nebo jako společnost, potřebovat.

A když už jsem u toho vytváření hodnot, tak se bych se vás, pane Sobotko, zeptal, kolik hodnot jste za 16 let v Senátu vyprodukoval vy?

Jiří Zimola
hejtman Jihočeského kraje  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama