Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2013 14:30:00

Kraj předloží součet škod pro čerpání pomoci

Kraj předloží součet škod pro čerpání pomoci

Třetí povodňový stupeň stále platí na pěti místech. Lipno by mělo mít volný retenční prostor v neděli odpoledne. Kontrolují se povodní zasažené mosty.

Ve čtvrtek (6.6.2013) nespadl na jihu Čech ani milimetr srážek. Hladiny vodních toků i nadále klesají. Přesto na pěti místech stále trvá III. stupeň povodňové aktivity.

„Situace zatím vypadá příznivě. Ale ani tak nechceme nic zanedbat, takže budeme vývoj na vodních tocích sledovat i přes víkend, abychom byli schopni reagovat na aktuální stav,“ řekl v pátek 7. června 2013 po zasedání krizového štábu hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Třetí stupeň povodňové aktivity i nadále platí na Lužnici v Bechyni a Klenovicích, na Nežárce v Hamru, na Nové řece v Mláce a na Vltavě ve Spolí.

 Příznivá zpráva přišla z Římovské a Husinecké přehrady. O něco komplikovanější situaci mají na Lipně. „Římov už má k dospozici celý retenční prostor a v Husinci by měli tohoto stavu dosáhnout ještě dnes odpoledne. O něco pomaleji se jej daří uvolňovat na Lipně, kde má být volný v neděli odpoledne,“ upřesnil Zimola.

Hasiči za posledních 24 hodin zaznamenali 55 zásahů, z toho 43x čerpali vodu a v dalších případech pomáhali například odstraňovat suť. Počet těchto úkonů stagnuje, takže se připravují mimo jiné na přechod k úklidovým pracím. Armáda nebyla nasazena vůbec, ale je stále připravena v záloze.

Na silnicích zbývalo v pátek ráno pět uzavírek, ale během dne má jejich počet na silnicích III. třídy klesnout na dvě. Díky opadající vodě se daří kontrolovat i mostní konstrukce, zatím ale jen vizuálně. „Záplavy na jihu Čech zasáhly celkem 145 mostů. Po prvotní prohlídce se ukázalo, že stav 75 z nich budou muset posoudit odborníci. Výsledky bychom měli mít zhruba do tří týdnů. Už nyní je ale jasné, že kompletní opravu si vyžádá most ve Stádleci, který poškodila Lužnice,“ dodal Zimola.

Náhradního zdroje pitné vody, ať už se jedná o pojízdné cisterny či místní vodojemy, využívá kvůli záplavami zasaženým vodovodům kolem osmi tisíc lidí. V kraji rovněž zůstává vypnuto osm trafostanic, které jsou umístěné zejména blízko vody. Například v Želči. Nadzemní energetické sítě, hlavně v okolí lesů, ohrožují padající stromy. Na vině je silně podmáčená půda.

Po zkušenostech z minulých záplav se začal řešit i výskyt tzv. popovodňových komárů. „O informace jsme požádali krajskou hygienickou stanici. Zprávu bychom měli mít k dispozici v pondělí,“ sdělil Zimola.

Prvotní náklady na odstranění následků povodně měly nahlásit obce v pátek do 10 hodin do obcí

s rozšířenou působností, pod které spadají. Na krajský úřad by měl tento sumář dorazit kolem 15. hodiny. „Kompletní součet chceme mít hotový do večera a počátkem příštího týdne zašleme žádost na ministerstvo financí, abychom mohli začít čerpat peníze z 300 milionového balíku, který na pomoc postiženým obcím uvolnila vláda,“ naznačil Zimola.

Jak hejtman dále uvedl, bylo také rozhodnuto, že pro fyzické osoby, které se kvůli záplavám ocitli v tíživé situaci, uvolní kraj na doporučení starostů částku peněz. O její výši bude teprve rozhodnuto.

Na povodňovém kontě, které ve středu zřídil Jihočeský kraj, byla dnes ráno částka 35,5 tisíce korun.

Další zasedání Krizového štábu Jihočeského kraje se koná v 8 hodin v pondělí 10. června 2013. V případě potřeby je ale štáb samozřejmě schopný se sejít už během víkendu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama