Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2013 8:04:13

Od dubna začne „ostrý provoz“ tzv. energetických štítků budov

Od dubna začne „ostrý provoz“ tzv. energetických štítků budov

Prvním dubnem skončí promíjení pokut za absenci tzv. energetického štítku, kterým dle novely zákona o hospodaření s energií musí být od nového roku označen každý dům, které bude nabízen k prodeji či pronájmu.

Nedodržení nesmyslně koncipovaného nařízení, které je terčem široké kritiky, může v konečném důsledku znamenat pro majitele domu pokutu až sto tisíc korun.

Průkaz energetické náročnosti budovy, tedy onen „energetický štítek“, má sloužit jako sumář informací o spotřebě energie, tedy provozních nákladech dané budovy a také bude obsahovat doporučení, co je potřeba na domě opravit. Cílem této normy, která vychází z evropské směrnice, by mělo být snížení spotřeby energií, které povede k úsporám. Myšlenka ve své podstatě ne úplně špatná, štítek poskytne kupujícímu informaci o skutečném stavu objektu, ale provedení opět značně pokulhává. Z nařízení se stala další byrokratická zátěž, na které profitují akorát soukromé firmy zpracovávající informace pro vystavení štítků, tzv. energetičtí specialisté. Náklady spojené s pořízením energetického označení padají na bedra majitele budovy, a tudíž je více než pravděpodobné, že tyto náklady, které se pohybují v řádech tisíců korun, se promítnou do prodejní ceny či výše nájmu.

Praxe uplynulých měsíců ukázala, že nařízení nefunguje. Dle dostupných údajů je zájem o energetické štítky mizivý, a to jak ze strany kupujících, tak ze strany prodávajících. A není se čemu divit, vždyť existenci štítku dokáže nahradit vyúčtování plynu a elektřiny z předchozích let, ze kterých se spotřeba energie a energetická náročnost dá odvodit také a není potřeba vynakládat k získání těchto informací další tisíce korun. Následující měsíce ukáží, jak bude záležitost postupovat. Bude riziko pokuty pro majitele motivací, aby pořizovali svým nemovitostí štítky, když o ně kupující nebude mít zájem? Já jen doufám, že nyní nenastane zběsilý hon na chytání „hříšníků“.

Jiří Zimola
hejtman Jihočeského kraje a stínový ministr životního prostředí

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama