Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2013 9:56:57

Studenty tíží otázka získávání praxe, přišli s návrhem vytvořit jednoduchý web

Studenty tíží otázka získávání praxe, přišli s návrhem vytvořit jednoduchý web

Další pracovní schůzka hejtmana se studenty, kteří se chtějí podílet především na rozvoji krajského školství, přinesla zajímavé podněty.

Studenti se shodli, že nejvíce je tíží obtížné získávání dlouhodobější praxe během studia nad rámec výuky a následně také problémy se získáváním prvního zaměstnání po ukončení školy. Tímto tématem se bude na svém středečním jednání (27.3.) zabývat také jihočeská tripartita.

Studenti přišli za hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou a poslankyní Vlastou Bohdalovou s myšlenkou zřídit jednoduchý web, na kterém by byla soustředěna nabídka práce rozdělená podle oborů. „Určitě bychom do vyhledávání takovýchto praxí a stáží pro studenty chtěli zapojit Jihočeskou hospodářskou komoru, ale také studijní poradce jednotlivých škol. Pro firmy by bylo výhodné, kdyby k nim škola vyslala schopného studenta, který už v oboru něco umí. Firma si ho může vychovat a třeba po škole také zaměstnat. A na druhou stranu studentovi to pomůže při získávání praxe. Bez praxe dneska nemáme po škole šanci sehnat práci,“ řekla zástupkyně studentů Jana Soukupová.

Podpora absolventů při hledání prvního zaměstnání je jednou z priorit současné krajské koalice. Proto také hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola tento návrh studentů přivítal. „Určitě bychom měli kromě hospodářské komory zapojit také úřady práce, ale třeba i menší podniky a živnostníky, kteří by na takovém webu mohli uveřejňovat svou poptávku po studentech či čerstvých absolventech,“ podotkl hejtman, který slíbil, že toto téma probere také na středečním jednání krajských zástupců zaměstnavatelů i zaměstnanců.

Dále studenti s hejtmanem a poslankyní Vlastou Bohdalovou debatovali o systému vzdělávání zdravotních sester a nelogickém opakování především odborných předmětů na následujícím vyšším odborném či vysokoškolském studiu. Hejtman studenty v závěru jednání informoval o novinkách v krajském resortu školství, především o vypisovaných konkurzech na ředitele krajem zřizovaných škol a školských zařízení. Těch se v letošním roce bude na základě školského zákona konat 25 a budou se týkat těch ředitelů, kteří k 1.1.2012 vykonávali funkci ředitele nepřetržitě v rozmezí 3 až 6 let.

„Nechci vás zahlcovat materiály z jednání Rady a Zastupitelstva Jihočeského kraje. Dávám vám je k dispozici, ale je jen na vás, zda si je projdete. Těší mě, že jste na naše první pracovní setkání dorazili s návrhy, které mají hlavu a patu,“ řekl v závěru jednání hejtman Zimola studentům, se kterými se dohodl, že tato setkání by se konala každý měsíc. Příští termín si dohodli na pondělí 29. dubna.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama