Mgr. Radek Vondráček

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2024 21:10:00

Zvýšení počtu volebních místností. Ale vy to nechcete

Zvýšení počtu volebních místností. Ale vy to nechcete

Projev na 107. schůzi Poslanecké sněmovny 12. června k návrhu poslanců Víta Rakušana, Petra Fialy, Mariana Jurečky, Markéty Pekarové Adamové, Ivana Bartoše a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o správě voleb.

 Děkuji. Já bych stručně zareagoval na rozpravu a na příspěvek kolegyně Ožanové a kolegy Bělora. To je naprosto legitimní debata. Je tady princip tajnosti a svobody voleb, který se u korespondenční volby dostává do střetu s všeobecností voleb. A vždycky je potřeba zvážit nějakou proporcionalitu a vždycky zásah toho každého práva nebo jedné té zásady do té druhé musí být nějakým způsobem v minimální možné míře. A my jsme navrhovali jako hnutí ANO, že se to dalo řešit, zlepšení přístupu k volbám pro naše krajany tím, že se zvýší množství volebních místností. A to řešení skutečně technicky existuje, dá se to zrealizovat relativně snadno. Já opravdu to mám potvrzeno z diplomatických kruhů, ačkoliv tady pan ministr Lipavský říkal něco jiného, protože chtěl, aby to takhle vyznělo, a i ty náklady na jednotlivé místnosti, které mám, jsou podle mě trošku nadstřelené. Tak my jsme tu možnost měli a ať jsem férový, byli jsme ve dvou vládách a ani během těch našich dvou vlád se to nedalo. Já sám to nechápu, proč jsme za ty desítky let v podstatě to aspoň nezkusili. Asi se šetřilo, asi nebyly prostředky. Ale řešit to potom všeobecnou korespondenční volbou, když můžeme mít menší zásah do ústavního principu tajnosti a svobody, je za mě argument pro to, že je ta tajnost narušena, že jsme to narušili přes míru. Děkuji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama