Mgr. et Mgr. et Mgr. Tomáš Zdechovský, Ph.D., MBA

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2015 1:41:38

Zdechovský: Norský přístup k odebírání dětí se mění!

Zdechovský: Norský přístup k odebírání dětí se mění!

Praha/Brusel – Postoj Norska ve věci odebírání dětí cizinců se nyní začíná měnit. Norské ministerstvo pro děti rovnost má v úmyslu zohledňovat při umísťování do péče původ dítěte.

 Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se problematice odebraných dětí věnuje téměř od samého začátku svého působení ve veřejné funkci, vítá, že Norsko připustilo existenci problému.

Norsko obrací o 180 stupňů

 „Norské ministerstvo pro děti a rovnost vydalo směrnici, která má udělat celý systém transparentnější. Tamní orgány přiznaly chybu a přestaly strkat hlavu do písku. Jedná se o obrovský posun v této záležitosti,“ říká Zdechovský.

Zamýšlené změny popisuje europoslanec následovně. „Norská ministryně pro děti a rovnost Solveig Horne chce, aby se v případech, kdy není možná výchova ve vlastní rodině, nejprve přihlédlo k tomu, zda děti nemají vazby na jinou zemi. Mělo by se tedy brát v úvahu, zda dětem opravdu více prospěje umístění do norské pěstounské rodiny, anebo naopak péče v  domovské zemi.“

Těžká rána pro mezinárodní image Norska

V Norsku se dlouho o celé věci příliš nepsalo, nicméně v jednom z nejčtenějších norských listů je nyní zmiňována kritika zvenčí vyvolaná právě sporným odebíráním dětí cizinců. „Je v zájmu samotného Norska, aby s poškozenou reputací začalo něco dělat. V deníku Aftenposten se můžeme dočíst, že Barnevernet je v zemích jako Česko a Litva patrně nejznámějším norským slovem. K tomu dodávám, že slovo většinou nebývá zmiňováno v pozitivních konotacích. Doufám proto, že nedávné norské kroky povedou k opravdovému zlepšení,“ dodává Zdechovský.

Zmíněný norský list upozorňuje také na  rozpornost vnímání pojmu nejlepší zájem. Jiný pohled na nejlepší zájem může mít sociálka a jiný imigrační úředníci. Jako příklad je uvedená možnost, kdy dětští žadatelé o azyl jsou umístěni do norské pěstounské péče, zatímco jejich rodiče zůstat nemohou a jsou posláni zpět.

Daniel Rejman

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama