Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.05.2014 10:19:27 - pavel60

Pár měsíců koaličního vládnutí

a hnutí ANO má v průzkumech 10% náskok v průzkumech. Rovněž tak menší koaliční partner KDU-ČSL značně posiluje a je již v průzkumech na 5. místě. Váš pokles v oblibě dle mého názoru je zapříčiněn neplněním základních slibů jako náprava špatného a nespravedlivého zákona o církevních restitucích a vzdáním se principu solidarity ve formě progresivního zdanění. Ztotožňujete se s příčinami , které uvádím a které snižuji vaše preference?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.05.2014 17:31:00 - Milan Štěch

Progresivního zdanění jsme se nevzdali. Největší překážkou pro jeho zavedení je právě hnutí ANO a konkrétně osoba Andreje Babiše. Na myšlence zavedení tohoto principu ale budeme i nadále trvat. Samozřejmě musíme mít pro tuto změnu dostatek hlasů, hlasy komunistů a sociální demokracie nejsou v Poslanecké sněmovně v převaze. O tom bohužel rozhodli voliči při posledních volbách do Poslanecké sněmovny. Rovněž u církevních restitucí při koaličním jednání Andrej Babiš prohlásil, že s nimi nemá hnutí ANO nic společného; v té době nebyli v Parlamentu, a proto to není jejich problém. K tomu mohu poznamenat pouze to, že ČSSD naopak proti církevním restitucím vystupovala a ani jeden poslanec nebo senátor za ČSSD pro návrh zákona nehlasoval. Pokud znáte problematiku zákona a souvislosti, tak zajisté víte, že v únoru loňského roku Nečas s Kalouskem obsah zákona přenesli do písemných smluv, které uzavřeli se 17 církevními společnostmi, a bohužel i kdyby byl zákon zrušen, tak smlouvy jsou platné a právně vymahatelné. Řešení je proto dost obtížné. Snažíme se církve přesvědčit, aby část zdrojů daly na humanitární činnost a také jsme v rámci koalice navrhli, aby se uvažovala o případném zdanění finančních náhrad církvím. Samozřejmě to KDU-ČSL odmítá a je otázkou, zda stojí za to riskovat rozpad vládní koalice.  Pokud v úvodu své otázky hovoříte o tom, jak Babišovi stoupají preference, je zřejmé, že za to vděčí tomu, že odmítá progresivní zdanění nebo proto, že se tváří, že se ho církevní restituce netýkají. Přesto mu lidé v průzkumech veřejného mínění důvěřují. Takže asi voličům na uvedených tématech tolik nezáleží? Až si voliči uvědomí, že návrhy Babiše na privatizaci podílů v Budvaru nebo Lesích ČR nebo jejich umístění akcií na burzu znamenají další rozprodej státního majetku, se kterým ČSSD nesouhlasí, možná že začnou uvažovat o tom, zda-li Babiš není Klaus po 25 letech. A jak Babiš soustředil tak velký majetek: na základě průběhu a výsledku privatizace Václava Klause.