PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2024 7:17:00

Jen málo firem chce obchodovat se státem a samosprávami

Jen málo firem chce obchodovat se státem a samosprávami

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dohledu nad veřejnými zakázkami

 Dohled nad veřejnými zakázkami je příliš pomalý, složitý, byrokratický a nepředvídatelný. Na rozhodnutí se čeká měsíce i roky. Pět stupňů rozhodování, z toho dva před stejným úřadem, u “živých” investic je moc. Některá řízení jsou jen na anonymní udání, často jde o konkurenční boj nebo boj dosavadního dodavatele o svou pozici.

Piráti vždy bojovali proti byrokracii, za větší transparentnost a za fungující stát. Proto prosazujeme, aby:

  • ÚOHS rozhodoval spory mezi zadavateli a dodavateli v jedne instanci, Celkem zůstanou 4 stupně, což je dost prostoru pro kontrolu
  • spory nerozhodoval jediný člověk, ale trojice odborníků; chceme, aby jeden z nich byl odborník z praxe mimo ÚOHS (se specializací například v IT, stavebnictví, dopravě atd. a nepodjatý).

To státním zakázkám dodá větší atraktivitu. Jen málo firem chce obchodovat se státem a samosprávami, když vše trvá příliš dlouho a nakonec může celou věc shodit konkurenční boj. Zadavatelé budou mít více odvahy hledat vítěze veřejných zakázek nejen podle ceny, ale i podle kvality, potřeby inovací, podmínek realizace apod.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama