PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.

  • TOP 09
  • ministr pro vědu a výzkum a inovace
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2024 13:09:00

Po dvou letech stagnace půjde na vědu a výzkum konečně více peněz

Po dvou letech stagnace půjde na vědu a výzkum konečně více peněz

Na středečním jednání vláda schválila navýšení rozpočtu na vědu a výzkum ve výši 3,1 miliardy, což představuje meziroční nárůst o osm procent.

 Ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek tak podle svého vyjádření dosáhl jednoho ze svých hlavních cílů, které si vytyčil při nástupu do funkce.

Schválený návrh 43,3 miliardy počítá s navýšením prostředků na podporu excelence ve vědě. Navýší se také podíl institucionální podpory, který stoupne na 58 procent, což zajistí vyšší míru jistoty pro výzkumné instituce a vědce. Nově rozpočet počítá i s financováním strategických technologií – umělé inteligence, kvantových technologií a polovodičů.

„Po dvou letech stagnace půjde na vědu a výzkum konečně výrazně více peněz. Přes 3 miliardy navíc je dobrá zpráva pro českou vědu. Za zásadní považuji, že rozpočet je strukturován tak, aby posiloval podporu mladých nadaných vědců a přiblížil se standardům, které jsou běžné ve vyspělých západních zemích. Navýšení poměru institucionální podpory vůči účelové je krokem tímto směrem. Samozřejmě bych si přál, aby na vědu šlo ještě více peněz, ale v kontextu současné situace to považuji za úspěch, a hlavně splnění jedné z mých hlavních priorit,“ uvedl ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek.

V roce 2022 činily výdaje na vědu 39,1 mld., v minulém a letošním roce byl rozpočet v obou případech 40,2 mld., tedy bez výrazného navýšení.

Vládou schválená podoba rozpočtu počítá s navýšením podílu institucionální podpory na 58 %, což odpovídá světovým trendům. Vyšší podíl institucionální podpory pomáhá totiž zvýšit jistotu výzkumníků v zaměstnání a přispívá k poklesu jejich závislosti na grantech. Tyto prostředky tak putují zejména na celkový rozvoj vysokých škol, ústavů Akademie věd a dalších výzkumných organizací.

Do rozpočtu Akademie věd ČR půjde o zhruba 300 milionů korun více (7,95 mld.), podobné navýšení se týká Technologické agentury ČR (6,60 mld.), Grantové agentuře schválený rozpočet přidává zhruba 200 milionů (4,8 mld.).

Podpora mladých vědců i financování strategických technologií

V rámci prostředků pro Grantovou agenturu ČR se navyšuje podpora grantových projektů programu JUNIOR STAR, který se zaměřuje na začínající excelentní vědce. Také se ale počítá s novým financováním výzkumu v oblasti strategických technologií – umělé inteligence, čipů a kvantových technologií, na které se zaměřuje program TWIST pod Ministerstvem průmyslu a obchodu a v rámci speciální výzvy také program SIGMA administrovaný Technologickou agenturou ČR. V roce 2025 bude také podpořeno národní financování vzniku kompetenčního centra pro čipy v souvislosti se zavedením Aktu o čipech.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama