Největším dílem k plýtvání přispívají z více než poloviny domácnosti. Evropská komise má plán jak z toho ven, avšak kritici podotýkají, že není dost ambiciózní.
V Evropském parlamentu byly na konferenci o strategii snižování odpadu z potravin představeny znepokojující údaje. V EU se každoročně vyhodí 88 milionů tun potravin, které místo na talíři skončí na skládce nebo ve spalovně odpadu. Účastníci konference, pořádané chorvatskou europoslankyní Biljanou Borzan, na které nechyběl ani Vyteni Adriukatitis, komisař pro zdraví a bezpečnost potravin, či vysocí představitelé ze stran průmyslu a spotřebitelů, se jednomyslně shodli, že situace je kritická.
Zastupitelé evropských institucí při této příležitosti představili konkrétní kroky, kterými EU problém řeší. Hlavním pilířem strategie pro snižování plýtváním s potravinami pak byl označen akční plán pro cirkulární ekonomiku. V rámci tohoto plánu Evropská komise plánuje plýtvání s potravinami snížit o polovinu do roku 2030. Chce toho docílit díky lepšímu monitorování, změnách v zákonech a finanční podpoře. Sjednocená pravidla pro darování jídla bez zdanění, lepší vzdělávání občanů a podpora potravinových bank, či přísnější požadavky pro prodejce a zpracovatele potravin by tak mohly brzy být uvedeny v platnost po celé EU.
Zástupci vědeckých a neziskových organizací tento návrh vítají. Někteří však podotýkají, že Komise byla původně ambicióznější a ve svém plánu nezahrnuje všechny fáze, kde k plýtvání dochází a že cíl pro 50 % redukci je pro členské státy ve stávajícím podání pouze dobrovolný. I přes několik kritických hlasů řečníci nicméně souhlasili, že EU je v řešení tohoto problému na správné cestě.