Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.10.2024 7:19:32

Hnutí SPD podpořilo navýšení finančních prostředků pro postižené povodněmi!

Hnutí SPD podpořilo navýšení finančních prostředků pro postižené povodněmi!

Toto úterý proběhla v Poslanecké sněmovně mimořádná schůze, na které byl projednáván vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2024 ve zkráceném jednání.

Tento návrh byl předložen v souvislosti s nutností zajistit prostředky na odstraňování škod vzniklých po povodních v září 2024, které postihly část území České republiky. Novelou se zvyšují výdaje státního rozpočtu České republiky na rok 2024 o částku 30 mld. Kč, čímž se zvýší schodek státního rozpočtu pro tento rok na 282 mld. korun.

Podpořili jsme zrychlené projednání tohoto návrhu ve stavu legislativní nouze, protože jsme v žádném případě nechtěli blokovat rychlou a efektivní pomoc lidem zasaženým povodněmi, kteří například přišli o své bydlení. Proto ani v nejmenším nezpochybňujeme závažnost a naléhavost povodňových škod, které by bez této novely nebylo možné rychle a efektivně řešit. Prosazujeme efektivní pomoc všem, které zasáhly povodně. Pomoc musí být proto rychle proveditelná a musí směřovat nejen do státního, obecního a krajského majetku, ale také k občanům a firmám.

V této souvislosti musím zmínit, že premiér Petr Fiala těsně před volbami do krajských zastupitelstev v médiích veřejně prohlašoval, jak nám Evropská unie poskytne na povodně mimořádnou dávku ve výši 50 miliard eur z kohezních fondů a později se potvrdilo, že to nebyla pravda. 

V hnutí SPD prosazujeme efektivní pomoc lidem, které zasáhly povodně. Máme však vážné výhrady ke způsobu řešení financování těchto škod, které zvolila vláda Petra Fialy, tedy k dalšímu zvyšování deficitu státního rozpočtu, a tím i rekordně vysokého státního dluhu. Vláda totiž vyplácí neúčelně desítky miliard korun, např. na předražené armádní zahraniční nákupy, na příspěvky neziskovým organizacím s politickým programem, na dávky nepřizpůsobivým, a nyní nemá prostředky pro občany postižené povodněmi.  

Všichni poslanci za hnutí SPD hlasovali pro přijetí této novely, protože je potřeba pomoci všem, kteří se musí z následky povodní vypořádávat. Tito lidé nemůžou za nezodpovědnou politiku Fialovy vlády, a proto požadujeme, aby navýšený státní rozpočet ve výši 30 mld. korun byl využit na pokrytí následků povodní. Z tohoto důvodu jsme navrhli doprovodné usnesení k této vládní novele: „Vyzýváme vládu České republiky, aby před čerpáním částky 30 miliard korun, o kterou má být navýšen schodek státního rozpočtu na rok 2024, provedla revizi doposud nespotřebovaných výdajů v rámci jednotlivých kapitol státního rozpočtu." Toto usnesení bylo Sněmovnou přijato.

Stát se musí chovat jako správný hospodář, neboť hospodaří s financemi nás všech. Finanční pomoc si rozhodně všichni postižení povodněmi zaslouží v co nejvyšší výši a včas, ale v žádném případě nedopustíme, aby se tyto navýšené finance použily na něco jiného. Pro nás jsou naši občané na prvním místě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama