Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2024 10:22:39

SPD má konkrétní plán pro dostupné bydlení i pro záchranu českého hospodářství!

SPD má konkrétní plán pro dostupné bydlení i pro záchranu českého hospodářství!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Vážení přátelé,

Fialova vláda žene lidi do energetické chudoby a další zdražování připravuje. Hnutí SPD ví, jak zajistit levné energie. Fialova vláda likviduje české školství. Hnutí SPD prosazuje dostatek prostředků na vzdělávání. Vláda navrhuje růst důchodů v příštím roce v průměru jen o 355 korun. Hnutí SPD prosazuje maximální možné navýšení o 564 korun. V ČR je nejméně dostupné bydlení z celé Evropy, za což nese odpovědnost příslušný ministr Ivan Bartoš. Hnutí SPD má plán pro dostupné bydlení. Vláda pokračuje v ničení českého průmyslu a stavebnictví. SPD má konkrétní plán pro dostupné bydlení i pro záchranu českého hospodářství.

1. Fialova vláda žene lidi do energetické chudoby a další zdražování připravuje. Hnutí SPD ví, jak zajistit levné energie.

Čím dál více českých domácností se propadá do energetické chudoby. Zatímco v roce 2020 energetické chudobě čelilo 770 tisíc občanů, v roce 2023 se tento počet prakticky zdvojnásobil. V energetické chudobě se nachází 1,3 milionu lidí ve zhruba 700 tisících domácnostech. V extrémní energetické chudobě prakticky živoří 440 tisíc lidí, přičemž nejhůře jsou na tom rodiče samoživitelé s dětmi a senioři. Tyto údaje vyplývají z analýzy Ministerstva práce a sociálních věcí. Důvodem tohoto stavu jsou enormně vysoké ceny energií a také dlouhotrvající pokles reálných mezd a reálných důchodů, přičemž obojí je zodpovědností Fialovy vlády. Bohužel v tomto ohledu lze očekávat další zhoršení situace, protože Ministerstvo průmyslu a obchodu aktuálně navrhuje zvýšení poplatků za činnost Energetického regulačního úřadu, tedy další zdražení regulované složky elektřiny a plynu. Vládní politika, která žene statisíce slušných a pracujících občanů do energetické chudoby, je odsouzeníhodná a pro hnutí SPD nepřijatelná. Dlouhodobý recept hnutí SPD na cenově dostupné energie je známý a jasný: Zastropovat ceny elektřiny nejprve přímo u jejích výrobců a následně i u dodavatelů ve prospěch koncových zákazníků a převzetí zodpovědnosti státu za výrobu, cenotvorbu a distribuci elektřiny prostřednictvím stoprocentního státního vlastnictví našeho klíčového producenta elektřiny – společnosti ČEZ.

2. Fialova vláda likviduje české školství. Hnutí SPD prosazuje dostatek prostředků na vzdělávání. 

Vláda Petra Fialy neustále hovoří o školství jako o své prioritě, přičemž její reálné kroky v této oblasti svědčí o naprostém opaku. Již v minulém roce došlo v rozpočtové kapitole ministerstva školství k meziročnímu snížení výdajů o 30 miliard korun a přes jejich následné kosmetické navýšení školy nezvládají pokrýt ani své základní náklady, jakou jsou mzdy nepedagogických pracovníků.  Školy nezvládají dodržet ani zákonnou garanci 130 % průměrné mzdy pro výši platů učitelů. První návrh státního rozpočtu pro příští rok potom obsahuje další snížení výdajů na školství, meziročně o 5 miliard korun. To by bylo vůči našemu školství naprosto zničující opatření. Hnutí SPD je rozhodně proti tomuto vládnímu asociálnímu přístupu k sestavování rozpočtu a snižování jeho výdajů na úkor kvality vzdělávání, a tím i naší budoucnosti. Požadujeme dlouhodobou garanci objemu rozpočtových výdajů na školství ve výši 4,3 % hrubého domácího produktu, což je evropský průměr. Fialova vláda jde opačným směrem, a úroveň českého školství tak svými kroky nesmírně poškozuje a ohrožuje i jeho budoucí vývoj. Protože střední školy a další školská zařízení zřizují kraje, je toto jednou z priorit hnutí SPD v rámci zářijových voleb do zastupitelstev krajů.

3. Vláda navrhuje růst důchodů v příštím roce v průměru jen o 355 korun. Hnutí SPD prosazuje maximální možné navýšení o 564 korun.

Pro příští rok navrhuje vláda valorizovat důchody v průměru pouze o 1,7 % (355 korun). Přitom reálná inflace je citelně vyšší a ceny základních životních potřeb důchodců rostou ještě mnohem výrazněji. Vláda má přitom v tomto případě na základě zákona o důchodovém pojištění možnost zvýšit důchody v průměru o 2,7 %, tedy o 564 korun. Hnutí SPD proto vyzývá vládu, aby tuto možnost využila. Pokud to vláda neudělá, navrhneme tento postup formou návrhu zákona. Hájíme zájmy všech důchodců proti asociální Fialově vládě!

4. V ČR je nejméně dostupné bydlení z celé Evropy, za což nese odpovědnost příslušný ministr Ivan Bartoš. Hnutí SPD má plán pro dostupné bydlení.

V ČR se dále prohlubuje nedostupnost bydlení. Cena nového bytu o průměrné velikosti 70 metrů čtverečních u nás činí v průměru více než 13 hrubých ročních platů, což je nejvíce v celé Evropě. V Praze se cena za jeden metr čtvereční nového bytu dostala dokonce na astronomických 155 tisíc korun! Vyplývá to z dat Property Indexu prestižní mezinárodní poradenské společnosti Deloitte. Pro srovnání v Itálii, Norsku, Polsku, Dánsku, Slovinsku či Chorvatsku stačí občanům na pořízení bydlení méně než osminásobek průměrné hrubé roční mzdy, což je oproti ČR propastný rozdíl. Úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou v ČR momentálně páté nejvyšší v Evropě. Za tuto kritickou situaci je primárně zodpovědný resortní ministr Ivan Bartoš (Piráti), který svou funkci odborně ani manažersky absolutně nezvládá a měl být již z vlády dávno odvolán. Hnutí SPD jasně říká, že stát musí převzít plnou odpovědnost za budování dostatečných kapacit cenově dostupného vlastnického i nájemního bydlení pro české občany, zejména pro mladé rodiny. Je nutné obnovit rozsáhlou bytovou výstavbu na úrovni státu, měst a obcí a nastartovat námi navržený projekt výhodných půjček na bydlení pro pracující rodiny s garancí státu.

5. Vláda pokračuje v ničení českého průmyslu a stavebnictví. Hnutí SPD má konkrétní plán pro dostupné bydlení i pro záchranu českého hospodářství.

Průmyslová i stavební výroba v ČR se dále propadají. V červnu se dle údajů Českého statistického úřadu zrychlil meziroční pokles průmyslové produkce na 3,4 %. Pokračoval zejména dlouhodobý pokles ve výrobě strojů a zařízení a výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství, propadá se i výroba automobilů. Stavebnictví v červnu zrychlilo svůj meziroční propad na 10,2 % (po květnovém poklesu o 6,8 %). Tento propad se následně projeví ještě nižší nabídkou nových nemovitostí na trhu, než je nyní, což povede k dalšímu růstu cen bydlení. Mezi hlavní příčiny této situace patří markantní zdražení stavebních materiálů a stavebních prací a nekonečně dlouhé doby stavebních řízení, což je plná zodpovědnost současné vládní pětikoalice a příslušného ministra Ivana Bartoše z Pirátů. Naše hospodářství (průmysl, stavebnictví i zemědělství) pak dominantně likvidují regulace a nařízení EU, zejména ty, které vyplývají z tzv. Green Dealu EU, a naprosto diletantská politika Fialovy vlády. Hnutí SPD má komplexní a konkrétní představu, jak znovu nastartovat českou ekonomiku. Klíčem k tomu je snížení nadbytečných provozních výdajů státu, levné energie a nízké daně. Za nezbytné považujeme i odstoupení ČR od likvidačních klimatických a energetických závazků Green Dealu EU.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama