Ta špatná je ta, že např. kadeřníci budou moci otevřít až na konci května a restaurace, bary, vinné sklepy a hotely dokonce až v první polovině června.
To jsou další téměř dva měsíce, které mohou přivést velké množství živnostníků, jež s gastronomií a hotelnictvím spojili své životy, k bankrotu. A to ani zdaleka netušíme, jaká tzv. bariérová opatření budou muset otevřené restaurace splnit, aby jim vůbec epidemiologové dali zelenou a neriskovali doslova likvidační pokuty.
Nikdo z nás nechce propadnout přehnané euforii a podceňovat pandemická rizika. Ale nechat další dva měsíce tisíce živnostníků o žebrácké holi znamená, že zlikvidujeme významné odvětví, které navíc úzce souvisí s domácím cestovním ruchem. Vůbec bych se nedivil, kdyby množství hotelů a restaurací po ukončení koronavirové krize vůbec neotevřelo a neobnovilo svou činnost. Živnostníci nemohou tak dlouho utáhnout břímě fixních nákladů s nulovými tržbami. A žádný vládní dotační program je v tom nezachrání.
Znovu proto apeluji na vládu, aby ještě přehodnotila zveřejněný harmonogram a zabránila kolapsu celého segmentu, který zabezpečuje ty nejdůležitější služby v oblasti domácího cestovního ruchu.