Akční plán Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030. 1.6 Daňová politika
Identifikace problému:
Cena potravin hraje významnou roli při jejich výběru. Roste zájem v
oblasti daní a dotací na zlepšení stravy (a tím předcházení vzniku
neinfekčních nemocí souvisejících s nevhodnou výživou). Existují důkazy o
tom, že daně a dotace ovlivňují nákupní chování. Spotřebitelé reagují
na změny cen potravin. Cílené daně a dotace mohou ovlivnit rozhodování
při nakupování tak, aby byl podpořen nákup zdravějších variant potravin.
Takové změny mohou přispět ke zdravějšímu stravování a prevenci nárůstu
hmotnosti, tedy v konečném důsledku k celkové prevenci neinfekčních
onemocnění vč. úspor nákladů na zdravotní péči.
Popis současného stavu:
Návrhem je zdanění nápojů slazených cukrem, protože tyto výrobky jsou
energeticky bohaté a nutričně chudé a existují místo nich zdravější
varianty. Zatímco důkazy vlivu dotací u ovoce a především zeleniny na
kalorický příjem a tělesnou hmotnost jsou smíšené, kvalita stravy se
celkově zlepšuje, což vede ke zlepšení zdravotních výsledků.
Čeho chceme dosáhnout:
Zdanění nápojů slazených cukrem. Analýza 11 systematických přehledů
účinnosti daňových politických intervencí pro zlepšení stravování
ukazuje, že nejsilnější a nejvíce konzistentní důkazy existují pro daně v
rozsahu 20-50 % snižující spotřebu cukrem slazených nápojů a pro dotace
v rozsahu 10-30 % zvyšující spotřebu ovoce a zeleniny.
Předpokládám, že sociální inženýrství neskončí u nápojů, ale postupně bude vyšší zdanění i u dalších "škodlivých" potravin.
Tak dobrou chuť.