Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2022 5:43:00

Evropské vlády musí zastavit špehování svých kritiků

Evropské vlády musí zastavit špehování svých kritiků

Europoslanci vyšetřovacího výboru PEGA vyslechli zástupce řeckého ministerstva spravedlnosti a Správy pro digitalizaci kvůli skandálu kolem odposlechů opozice.

 Vystoupili na něm investigativní novináři, které odposlouchávala řecká tajná služba EYP. Součástí výboru je i pirátský europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja, podle kterého je nepřijatelné, aby jakákoli vláda zneužívala spyware ke špehování svých kritiků. Kolaja také poukázal na netransparentnost celého vyšetřování na úrovni jednotlivých vlád.

„Žádná vláda nesmí odposlouchávat svoje kritiky. Dlouhodobým problémem je také absolutně netransparentní vyšetřování těchto skandálů v jednotlivých zemích,“ upozorňuje Kolaja, pod jehož dohledem Evropský parlament zavedl možnost kontroly zařízení europoslanců. „Právě při jedné z těchto kontrol objevili bezpečnostní experti Parlamentu spyware v mobilním telefonu řeckého poslance Nikose Androulakise,“ doplnil Marcel Kolaja s tím, že je nutné zabránit dalším podobným skandálům. V Řecku, stejně jako v podobném případě ve Španělsku, jsou ze špehování podezřelí lidovci.

Kromě dnešního slyšení se uskuteční za dva týdny mise do Polska, kde vláda premiéra Morawieckého podle zjištění novinářů šmírovala opozici a novináře za pomoci spyware Pegasus. Europoslanci se zde setkají jak se zástupci polské justice, tak s opozicí, neziskovými organizacemi i s oběťmi sledování.

Pegasus je software vyvinutý izraelskou kyberneticko-zbrojní společností NSO Group. V posledních několika letech si ho zakoupily některé evropské vlády. Nyní politici vládních stran čelí podezření, že jej používali pro šmírování opozičních politiků a novinářů. Software lze s využitím bezpečnostních děr skrytě nainstalovat do mobilních zařízení, v případě Pegasus se jednalo o iOS a Android. Tento software je schopen číst textové zprávy, nahrávat hovory, ale i shromažďovat hesla, sledovat polohu nebo zapnout kameru. Vyšetřování probíhá už od roku 2021, stále ale není vyloučeno využívání spyware nejen v evropských zemích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama