RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2022 6:37:00

Řešení krize, vyvolané Kremlem, není jednoduché

Řešení krize, vyvolané Kremlem, není jednoduché

Komentář na facebookovém profilu k zajištění dodávek plynu

 Další způsob zajištění bezpečnosti dodávek plynu pro naši zemi je zajistit dovoz lehkého zemního plynu (LNG), a to v celém řetězci: od nákupu LNG, přes zpracování v terminálu (kde se převedou na plyn) po přepravu do Česka.

Takřka totální závislost na Rusku zlomilo zajištění podílu na kapacitě v terminálu LNG v Nizozemsku a přepravní kapacitu v plynovodech, které zajistí dodání plynu do Česka. Jde o množství odpovídající zhruba třetině roční spotřeby plynu. Na nedávné schůzce s německým premiérem se také zrodila další možnost dohody o česko-německé spolupráci při výstavbě (a využívání) LNG terminálu v Německu.

Spolu s úspěšným plněním zásobníkům (nutný byl cenový mechanismus, bez něhož by firmy plyn do zásobníku nekupovaly) a velmi důležitými pravidly pro úspory a solidarity, přijatými na úrovni EU, tímto dramaticky pokleslo riziko, že naše ekonomika bude drtivě zasažena možným zastavením dodávek plynu z Ruska do EU.

Řešení Kremlem vyvolané krize není jednoduché; dodávky zemí závislých na ruském plynu nelze obvykle rychle nahradit, ceny plynu vzrostly v bezprecedentním rozsahu a pronikají do cen elektřiny, které je sice dostatek, ale jejíž krátkodobé ceny jsou astronomické. To vše působí energetickou nestabilitu (či krizi) v Evropě.

Česká reakce na krátkodobá rizika je správná a funkční, je však též potřeba přemýšlet dlouhodobě – podporovat OZE a podstatně zvýšit naší energetickou efektivitu. Na úrovni EU tak přispět k přijetí kroků, které zajistí fungování trhu (jako místo střetu nabídky a poptávky) a povede k poklesu extrémních cen, které Kremlem vyhnaná cena spolu s prvky tržní paniky vyvolala.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama