Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2022 10:29:00

Zajištění základních životních potřeb nesmí být předmětem ideologie a aktivismu

Zajištění základních životních potřeb nesmí být předmětem ideologie a aktivismu

Prohlášení k vládnímu zastropování cen elektřiny a plynu

 Vláda Petra Fialy před chvílí rozhodla zastropovat ceny elektřiny na 6 Kč za kWh u silové elektřiny a 3 Kč za kWh u plynu. Opatření Fialy vlády je zcela nedostatečné a přichází velmi pozdě, až po obrovském tlaku nás z opozice.

Cenový strop 6Kč za kWh silové elektřiny pro domácnosti a veřejný sektor je enormně vysoká částka, kterou lidé nebudou schopni většinou zaplatit. Donedávna stála kWh silové elektřiny 2 koruny i s DPH a z pohledu SPD je maximální únosná cena v současné situaci 3 Kč, přičemž i ta zaručuje výrobcům dostatečný zisk. Čili Fialova vláda zastropovala cenu silové elektřiny o 100 procent výše, než by bylo možné.

Navíc v tom nejsou zahrnuty poplatky za distribuci atd., takže nakonec lidé zaplatí mezi osmi a devíti korunami za kWh, protože k ceně silové elektřiny je potřeba připočítat 30 až 40 procent. Přitom je Česká republika vývozcem levné elektřiny a vyrábíme ji dostatek, takže není důvod elektřinu zastropovat takto vysoko, jak to udělala Fialova vláda.

Co se týče plynu – do loňska byla cena za kWh i s daní kolem 70 haléřů, takže zastropovat na 3 Kč, co chce Fialova vláda, je extrémně moc. Hlavně pro ty, kdo plynem topí, je to likvidační. Maximální únosná cena je z pohledu SPD kolem 1 koruny za kWh, možná 1,5 Kč, ale už i to je moc, jelikož by to znamenalo stoprocentní nárůst ceny meziročně.

Navíc Fialova vláda nezastropovala ceny pro průmysl, což je také potřeba okamžitě udělat, jelikož jinak hrozí nejen krachy podniků, ale propouštění a zvýšení nezaměstnanosti.

Podle názoru SPD je pro tuto zimu potřeba nasmlouvat levný plyn přímo s Ruskem, jelikož teď nemáme jinou alternativu, stejně jako to udělalo Německo, Rakousko, Maďarsko a Slovensko. A do budoucna zajistit energetickou bezpečnost ČR a diverzifikovat zdroje, abychom nebyli závislí na jednom producentovi. Je tragédie, že Fialova vláda odmítá nasmlouvat levný plyn napřímo a raději ten stejný ruský plyn kupujeme násobně dráž přes německé překupníky.

Podle názoru SPD nesmí být zajištění základních životních potřeb našich občanů a firem předmětem ideologie a aktivismu, což bohužel předvádí Fialova vláda a doslova na to doplácí všichni naši občané a firmy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama