RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2022 0:01:00

Co nám řekly volby?

Co nám řekly volby?

Analýza volebních výsledků na facebookovém profilu

 To se snaží rozluštit každý. Takže, můj pokus:

1. Referendum o vládě?
Tahle myšlenka je stejně nesrozumitelná jako většina výroků Andreje Babiše. Těžko vyhodnotit výsledek tohoto "referenda", když většina z těch, pro které občané hlasovali, se k vládě ani nehlásí ani s ní nebojují. (Mám na mysli převahu lokálních kandidátek typu "občané pro XYZ"). Navíc, podmínkou referend bývá obvykle značná účast občanů. A 45 % hlasujících, z nichž mnoho volby za referendum nepovažují, umožňuje prohlásit, že "nic takového se nestalo".

2. Česko a extrémismus či populismus
V posledních letech zřejmě neexistovaly lepší podmínky pro úspěch extrémismu a populismu u nás. Pokud vezmu v úvahu, že z politické scény vymizela KSČM (sláva), tak se mi výsledek SPD nezdá tak silný. Stejně tak výsledek populismu ANO je spíše vyluxování hlasů levice (ač levice není jiné označení pro populismus), než nabrání nových voličů, kteří by měli pocit, že s AB a jeho partičkou ve Strakovce bude líp.

3. Parlamentní strany
Tam, kde bylo možno jasně identifikovat kandidátky politických stran, přinesly volby pro koalici příjemná překvapení, ale i ta opačná. Na místě je otázka, do jaké míry se na těch druhých podílela afilace s vládní politikou a do jaké míry byla příčinou špatně sestavená kandidátka a špatný program. Mimochodem, pokud bych bral jako sice nepřesný, ale vypovídající odraz programů výsledky volebních kalkulaček, dost mne překvapilo, že při de facto identických odpovědích mi vyšel soulad s jednou kandidátkou podobného složení přes 90 % a v jiném městě jen lehce přes 50 %. Takže příčinu bych nehledal v "toxičnosti" spojení s vládou, ale někde úplně jinde.

V každém případě, myslím, že vláda má jiné starosti než trávit čas analyzováním výsledku voleb. I po nich jsme stále ve velmi komplikované politické a bezpečnostní situaci. Čím lépe ji bude vláda zvládat (a stejný úkol vidím já pro sebe na úrovni EU), tím lépe se lidem v naší zemi bude žít. Což je to, oč tu kráčí...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama