ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.07.2012 17:56:18

John: Dnes se rozhoduje o nezávislosti české policie

John: Dnes se rozhoduje o nezávislosti české policie

Je zcela nepřípustné, aby v právním státě kdokoliv z vládních činitelů opakovaně slovně atakoval vyšetřovací orgány, policejní sbor jako celek, ale i systém státního zastupitelství, jak tomu činil v minulých dnech a týdnech ministr financí.

Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

vývoj posledních dnů překračuje veškeré meze a to nejen meze společenské, či základů slušného chování, ale i jakéhosi zbytku politické kultury.

Je zcela nepřípustné, aby v právním státě kdokoliv z vládních činitelů opakovaně slovně atakoval vyšetřovací orgány, policejní sbor jako celek, ale i systém státního zastupitelství, jak tomu činil v minulých dnech a týdnech ministr financí Miroslav Kalousek.

Je šokující a naprosto nepřijatelné, aby sám premiér této země, Petr Nečas, schvaloval v podstatě nezákonné a nátlakové jednání ministra Kalouska a dokonce sám svými vlastními výroky dále pokračoval v  dehonestaci policejního prezidenta a umocňoval již tak vyhrocenou situaci. Toto chování je zdrcující a v právním státě naprosto neakceptovatelné a nesmí být tolerováno.

Není to tak dlouho, kdy z úst druhého nejvyššího činitele této země, pana Nečase, padala slova slibů o pomoci a podpoře policii a zatím se děje pravý opak! V čase vydávání exhejtmana Ratha si vládní činitele brali policii dnes a denně do úst, vyzdvihovali její příkladnost. Přišla kauza CASA a policie je estébácká, hodna k odstíhání či dokonce ke spáchání sebevraždy. A nejen policie, ministr Kalousek útočí i na státní zástupce. A premiér? Ten mlčí a viníky hledá všude jinde....

Proti původním slibům je naprosto neuvěřitelným způsobem pozice policie doslova ochromována a zpochybňována a to jak v oblasti ekonomické, tak i morální. Co je však na celé situaci nejhorší? Že se tak děje otevřeně a před zraky všech občanů České republiky.

Jsem přesvědčen, že jde o snahu znovu ochromit policii, uvést ji do stavu hybernace a letargické deziluze, v němž se nacházela celá řadu let předtím, kdy nedokázala vyšetřit jedinou velkou kauzu rozkrádání veřejných peněz. Nemluvě ve vysokých patrech politiky.

Chování ministra Kalouska a premiéra Nečase prozrazuje, že za celou touto štvavou kampaní má být vynucení odchodu policejního prezidenta Petra Lessyho, jež zastraší všechny složky policie, které se po volbách v roce 2010 nadechly a osvobodily od politických tlaků, a začaly konečně vyšetřovat rozkrádání veřejných peněz tak, jak to měly činit v uplynulých desetiletích. Podle neustávajícího, stupňujícího se nátlaku je zcela evidentní, že celé vládní koalici se nezamlouvá nezávislost a aktivita policie a policejního prezidenta, vyšetřování korupčních kauz a rozkrytí systému rozkrádání veřejných peněz, který tu byl systematicky budován zhruba od roku 1995.

Kroky některých členů vlády jsou naprostým překročením přípustné ministerské pravomoci a vládní autority. Vyvolávají otázku proč a s takovou vehemencí, brání koalice možnosti vytvořit vyšetřovací sněmovní komisi k prošetření vystupování ministra financí Kalouska vůči Policii České republiky, jeho vměšování do práce vyšetřovatelů a vyvíjení nátlaku na policejního prezidenta?

V žádném právním státě by neprošly Kalouskovy mediální výroky o policejním státě, estébáckých metodách, či odstíhání policistů nebo dokonce doporučování sebevražd vybraným policistům a státním zástupcům za prováděné vyšetřování.

A nesmí to projít ani v České republice!

Útoky ministra financí už nejsou směrovány pouze na vyšetřovatele, ale zpochybňují nezávislý výkon Policie jako celku stejně jako princip dělení mocí. Dle mého názoru tím cíleně destabilizuje bezpečnostní sbor, nectí profesní a politickou neutralitu a zpochybňuje elementární principy právního státu. Začínám mít pocit, že namísto toho, aby vrcholový politik Kalousek uznával logiku dělení mocí a nezávislost vyšetřujících orgánů, tak útočí na vše, co mu vzdoruje a je na něm nezávislé.

Závěrem chci dodat, že do dnešního dne vláda neučinila jediný krok, aby začala vymáhat škodu 658 milionů korun, která prokazatelně vznikla státní pokladně a musela být opět vytáhnuta z kapes daňových poplatníků!

Milá vládní koalice, uvědom si, že tím se dopouštíš trestného činu!!!!!

Tomuto bezuzdnému řádění je třeba udělat konec! Proto jsem jednoznačně pro vyjádření nedůvěry vládě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama