Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.08.2023 13:09:00

Školní rok začíná, pro některé školáky bude extrémně těžký

Školní rok začíná, pro některé školáky bude extrémně těžký

Začátek školního roku opět provázejí problémy. Nedostatek kapacit na středních školách, zdražení školních pomůcek, ale ani horší startovní podmínky žáků ze sociálně slabších rodin vláda nadále neřeší s potřebným důrazem.

 Pro Sociální demokracii jsou investice do vzdělávání prioritou, kterou by každá vláda měla mít.
Sociální demokracie vždy prosazovala, aby se do vzdělávání investovalo. „Šetřit na vzdělávání je nesmysl. Vláda nejen, že chce snížit rozpočet resortu školství o 29 miliard, ale navíc každým svým krokem staví finanční překážky k dostupnosti vzdělávání pro rodiny s dětmi,“ říká předseda Sociální demokracie Michal Šmarda. „Dostáváme se opět do stavu, kdy děti nemají stejnou startovní čáru. Ze studia se stává luxus, který si nemůže dovolit každý. Zdražují se pomůcky, rostou náklady na obědy nebo koleje,“ vypočítává Michal Šmarda.

Dalším problémem jsou platy pedagogů, a to zejména vysokoškolských. „Vládní škrty v rozpočtu školství nezajistí dostatek financí na dorovnání zákonem zaručené mzdy pedagogů,“ upozorňuje také Daniela Ostrá.

Sociální demokracie považuje za nutné, aby se do školství výrazněji investovalo. „Abychom se dostali na úroveň vyspělých evropských zemí, pak musíme zvýšit podíl výdajů na školství vůči našemu HDP minimálně o jedno procento,“ připomíná Michal Šmarda. Podle něj je nezbytné srovnat rozdíly mezi regiony, což se týká například vybavení – od moderní výpočetní techniky až po zařízení laboratoří.

Sociální demokracie chce rovněž odstranit stávající stav, kdy žáci musejí v 15 letech dělat životní rozhodnutí, které je ovlivní při shánění práce. „Stát nedokáže reagovat na zvyšující se zájem žáků o všeobecné vzdělání. Velká část absolventů specializovaných oborů totiž nakonec zjistí, že se minuli profesí,“ konstatuje Daniela Ostrá.

Zdůrazňuje přitom, že by se měly omezit překážky prostupnosti mezi obory, pokud se student rozhodne změnit školu. „Je s tím spojené srovnání úrovně výuky a zvýšení podílu škol se všeobecným vzděláním,“ dodává místopředsedkyně SOCDEM. „Struktura trhu práce se může výrazně měnit a naše společnost na to musí být připravená,“ doplňuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama