Ing. Patrik Nacher

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2023 10:21:00

Pohled na problematiku exekucí a insolvencí nemůže být černobílý

Pohled na problematiku exekucí a insolvencí nemůže být černobílý

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k exekučním srážkám z důchodů

 Počet seniorů s exekučními srážkami z důchodů klesl oproti loňsku především díky zvýšení nezabavitelné částky o více než 20 procent. Negativem je růst výše dluhů seniorů v oddlužení.

Dlouhodobě zastávám názor, že zadlužení senioři, kteří vyvinou veškeré úsilí hradit své dluhy vzniklé za produktivního věku, mají nárok na opravdu důstojné stáří a možnost prožít jej bez strachu o svoji budoucnost. I proto jsem se před několika lety při přijímání dosud poslední významné insolvenční novely zasazoval mimo jiné o možnost seniorů (kteří již s ohledem na svůj pokročilý věk zkrátka nemají možnost splácet stejně, jako lidé v produktivním věku) zbavit se dluhů v průběhu tří, nikoliv pěti let.

Na druhou stranu je však třeba usilovat o to, aby zájmy dlužníků jako takových jednoznačně nepřevažovaly nad zájmy poctivých věřitelů. I proto podporuji zpřísnění opatření, kladoucích důraz na poctivost dlužníka, a opatření na ochranu věřitelů před pokusy dlužníků o snižování svých příjmů (zavedení minimální srážky ze mzdy, zejména u přednostních pohledávek - například výživné).

Pohled na problematiku exekucí a insolvencí nemůže být černobílý. Úkolem zákonodárce je hledat smysluplný kompromis zohledňující vedle finančního rovněž další hlediska mající komplexní celospolečenské dopady.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama