Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2024 15:14:00

Zdražování kvůli Fialově vládě dál pokračuje

Zdražování kvůli Fialově vládě dál pokračuje

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dalšímu růstu inflace

 Zdražování kvůli Fialově vládě dál pokračuje. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o dvě procenta. Relativně nízký nárůst inflace je ale dán vysokou srovnávací základnou z loňského roku. Navíc meziměsíčně ceny v únoru stouply o 0,3 procenta. Čili zdražování pokračuje dál, i když ne tak vysokým tempem.

Podle hlavního ekonoma Banky Creditas rozhodně plošně neplatí, že je inflace pasé. „Potvrzuje to stále rychlý růst cen služeb, který podle statistického úřadu přesahuje hranici pěti procent, nebo třeba pokračující zdražování v oblasti stravování a ubytování. Tam například ceny stále rostou o necelý devět procent. Vypadá to tedy tak, že se inflace přestěhovala ze zboží do služeb,“ varuje ve vyjádření pro iDnes Petr Dufek.

Ceny stravovacích služeb stouply meziročně skoro o devět procent, ubytovacích téměř o deset. V oblasti rekreace a kultura vzrostly zejména ceny rekreačních a kulturních služeb o 6,7 procenta a zájezdů o necelá čtyři procenta.

Na meziroční růst cenové hladiny měly v únoru zásadní vliv i rostoucí výdaje na bydlení, kde vzrostly ceny nájemného bytu bezmála o sedm procent, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o necelých pět. Vodné je dražší skoro o jedenáct procent, stočné o 10,5 procenta. Za elektřinu si domácnosti oproti stejnému období loňska připlatily o třináct procent. Teplo a teplá voda je dražší o 3,5 procenta.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama