Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2024 18:21:00

Češi rekordně chudnou a jsme svědky rekordního zdražování

Češi rekordně chudnou a jsme svědky rekordního zdražování

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudnutí obyvatel ČR.

 Češi rekordně chudnou a jsme svědky rekordního zdražování. Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler srovnal ekonomická data za čtyři roky a toto srovnání není pro ČR vůbec lichotivé. Jak moc průměrný Čech zchudnul? Oproti roku 2020 platí občané za všechno o 35,8 % více. Z toho o 27,5 % víc za potraviny, 34,3 % za služby a celých 80,9 % za elektřinu. Přitom v průměru EU zdražila elektřina „jen“ o 44 %. Ve zdražování jsme tak v EU čtvrtí nejhorší.

Že Česká republika patří mezi evropské země, kde se za poslední roky nejvíce zdražovalo, ukazují i jiná data. Za poslední dva roky ceny v České republice vzrostly v průměru o 28,5 procenta. Ale třeba ceny potravin stouply o 31 procent. Aktuálně se pohybují na 97 procentech úrovně EU. Ještě více zdražilo oblečení a obuv. Závěry vyplývají z analýzy České spořitelny s názvem „Jak doháníme Západ“, podle které Česko v cenách potravin aktuálně prakticky dohnalo vyspělé západní země. Analýza dále uvádí, že zatímco většina ostatních evropských států vysokou hladinu inflace z roku 2022 loni relativně rychle stáhla, v Česku se takzvaný harmonizovaný index spotřebitelských cen zastavil na 12 procentech, což je druhý nejhorší výsledek v EU.  A oproti bazickému indexu za rok 2015 stouply spotřebitelské ceny v roce 2023 o 48 procent!

A průměrná mzda v ČR podle Českého statistického úřadu ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku reálně klesla o 1,2 procenta. Reálné mzdy se tak v naší zemi snižují již devět čtvrtletí v řadě, tedy více než dva roky, což v moderní historii ČR nemá obdoby. Za celý loňský rok 2023 pak došlo k poklesu reálných mezd o 2,9 procenta. Přičemž za poslední dva roky, tedy během fungování Fialovy vlády, se průměrná reálná mzda v ČR snížila o celých 11 procent! V reálné hodnotě jsou tak mzdy českých občanů v současné době na úrovni roku 2017. A u těch lidí, u kterých se v této době nezvyšovala mzda, se rovná propad jejich reálné mzdy kumulované inflaci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama