Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.06.2024 9:28:11

Podporujeme postoje Maďarska v záležitostech masové migrace do Evropy!

Podporujeme postoje Maďarska v záležitostech masové migrace do Evropy!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Vážení přátelé,                           

23. června proběhne v Praze celostátní grémium hnutí SPD, kde budeme projednávat program a podobu kampaně pro zářijové volby do zastupitelstev krajů a do Senátu. Prosazujeme efektivní vydávání finančních prostředků z rozpočtů krajů ve prospěch občanů a zajištění jejich bezpečnosti, boj s korupcí, dostupnou zdravotní péči, kvalitní školství a veřejnou dopravu. Vládní koalice v souvislosti se snahou prosadit za každou cenu korespondenční volbu ze zahraničí porušuje Jednací řád Poslanecké sněmovny a znemožňuje opozičním poslancům vystoupit v rozpravě. Jde o útok na samotnou podstatu parlamentní demokracie! Nadále rostou ceny zboží a služeb, zejména v oblasti potravin a bydlení. Zdražování je důsledkem nekompetentní ekonomické politiky Fialovy vlády a zvyšování nepřímých daní z její strany. EU šikanuje drakonickými sankcemi a pokutami za legitimní obranu před nelegální migrací.

1. 23. června proběhne v Praze celostátní grémium hnutí SPD, kde budeme projednávat program a podobu kampaně pro zářijové volby do zastupitelstev krajů a do Senátu. Prosazujeme efektivní vydávání finančních prostředků z rozpočtů krajů ve prospěch občanů a zajištění jejich bezpečnosti, boj s korupcí, dostupnou zdravotní péči, kvalitní školství, sociální péči a veřejnou dopravu.

Předsednictvo hnutí SPD svolává na den 23. června 2024 do Prahy celostátní grémium, kde budeme s volebními štáby finalizovat formu a obsah horké fáze kampaně pro volby do zastupitelstev krajů a Senátu. Volby do zastupitelstev krajů jsou druhé nejdůležitější volby po volbách do Poslanecké sněmovny. Mezi naše programové priority patří zajištění bezpečnosti, boj s korupcí, dostupné zdravotnictví, sociální péči a dostatek míst pro seniory v domovech důchodců, podpora výstavby bytů, kvalitní školství, opravy silnic II. a III. tříd a dopravní obslužnost. Hnutí SPD má ambice na navýšení stávajících počtů zastupitelů ve všech krajských zastupitelstvech, které mají v rámci samosprávy i přenesené působnosti odpovědnost za tyto oblasti, přičemž každý kraj má svá specifika. Hnutí SPD bude prosazovat transparentnost a efektivní vydávání finančních prostředků z peněz daňových poplatníků určených na zlepšení kvality života našich občanů ve všech oblastech v rámci krajů.

2. Vládní koalice v souvislosti se snahou prosadit za každou cenu korespondenční volbu ze zahraničí porušuje Jednací řád Poslanecké sněmovny a znemožňuje opozičním poslancům vystoupit v rozpravě. Jde o útok na samotnou podstatu parlamentní demokracie!

Vládní pětikoalice (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a STAN) minulý týden prosadila hlasy svých poslanců ve Sněmovně zkrácení rozpravy a pevné hlasování o závěrečné podobě zákona o správě voleb (o tzv. korespondenční volbě ze zahraničí), a to na mimořádné schůzi tento pátek 21. června 2024 ve 13 hodin. Podle hnutí SPD se jedná o jednoznačné porušení Zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, protože řadě našich řádně přihlášených poslanců nebude umožněno se v rámci rozpravy k tomuto bodu vůbec vyjádřit. Jde o útok vládní koalice na samotnou podstatu parlamentní demokracie! Naše argumenty zůstávají trvale beze změn. Korespondenční volba představuje útok na svobodu, regulérnost a legitimitu voleb a také možnost manipulace s jednotlivými hlasy. Klíčový je i zásadní rozpor vládního návrhu s českou Ústavou, jelikož porušuje základní principy volebního práva, zejména rovnost, přímost a tajnost hlasování. Pokud tento vládní návrh vstoupí v účinnost, budeme se chtít aktivně podílet na vypracování a podání návrhu na jeho zrušení Ústavním soudem.

3. Nadále rostou ceny zboží a služeb, zejména v oblasti potravin a bydlení. Zdražování je důsledkem nekompetentní ekonomické politiky Fialovy vlády a zvyšování nepřímých daní z její strany.

Zdražování zboží a služeb v ČR dále pokračuje, přestože představitelé Fialovy vlády nepravdivě hovoří o vítězství nad inflací. Přitom meziročně v květnu průměrné ceny stouply téměř o 3 % (konkrétně o 2,6 %). Nadprůměrně v meziměsíčním srovnání zdražily základní potraviny, například máslo či brambory, anebo nealkoholické nápoje. Meziročně opět nejvíce rostly ceny nákladů na bydlení - nájemné, vodné, stočné a elektřina zdražily o více než 10 %. Meziměsíčně, a to již delší dobu, rostou hlavně ceny služeb, zejména ubytovacích a stravovacích. Meziroční míra inflace v oblasti stravování a ubytování dokonce dosahuje 7,8 %, což ohrožuje prosperitu i existenci živností a pracovních míst v těchto odvětvích. Tato situace je jednoznačně zaviněna výrazným zvýšením nepřímých daní ze strany Fialovy vlády v tzv. konsolidačním balíčku. Hospodářský výkon, měřený hrubým domácím produktem, je u nás jako v jediné členské zemi EU nižší než před vypuknutím epidemie covidu. Enormně a neustále roste i český státní dluh. Hnutí SPD opakovaně představilo svoje konkrétní řešení a programové návrhy v oblasti ekonomické, hospodářské i daňové politiky a naší ambicí je uplatnit je prostřednictvím našich expertů v budoucí vládě ČR. 

4. EU šikanuje drakonickými sankcemi a pokutami za legitimní obranu před nelegální migrací.

Dle rozsudku Soudního dvora EU z minulého týdne musí Maďarsko do rozpočtu EU zaplatit 200 milionů eur (zhruba 5 miliard korun) a k tomu jeden milion euro za každý den prodlení v případě nesplnění tohoto rozhodnutí za to, že zadržuje nelegální migranty a žadatele o azyl a umisťuje je do tzv. tranzitních zón u hranic, a tím prý údajně porušuje právo EU. Maďarský premiér Viktor Orbán označil tento rozsudek za pobuřující a nepřijatelný s tím, že Maďarsko neustoupí finančnímu vydírání ze strany EU. Tento rozsudek padl na základě stížností nelegálních migrantů z Afghánistánu a Íránu, kterým Maďarsko neudělilo azyl a zadrželo je za nelegální překročení hranic - navíc z bezpečné země (ze Srbska). V praxi se tak ukazuje naprostá škodlivost migrační politiky, legislativy a praxe EU, která podporuje masovou migraci do Evropy na úkor členských států a jejich bezpečnosti. Hnutí SPD podporuje principiální postoje Maďarska a premiéra Orbána v záležitostech masové migrace do Evropy a odmítáme Migrační pakt EU respektovat a dodržovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama