Tomáš Pokorný

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2024 12:23:20

Mezi Západem a Východem 2/2

Mezi Západem a Východem 2/2

Zamyšlení nad historickou zkušeností českého národa a mezinárodní pozicí České republiky.

Česká republika má v současné době mnoho příležitostí, jak využít svoje přednosti. Naše republika by se v horizontu několika mála desítek let mohla stát technologickou a energetickou velmocí.

Není tajemstvím, že mnoho Čechů a Slováků patří mezi špičky v technologických oborech. Stejně tak mnohé české technologické firmy dosáhly úspěchů u nás i v zahraničí, zmiňme například projekty z oblasti informačních technologií, kybernetiky či nanotechnologií. Podobně kvalitní výchozí pozici má Česká republika i na poli energetiky, například v podobě společnosti ČEZ, která působí nejenom na českém trhu, ale také na dalších zahraničních trzích, zejména ve střední Evropě.

Nesmíme zapomenout ani na jadernou energetiku, která se může pro Českou republiku stát alternativou k pořád velmi neefektivní a drahé zelené energii ze solárních či větrných elektráren. Česká republika by mohla jít ve šlépějích Francie či Velké Británie, které staví stále další jaderné elektrárny. Tato jaderná „renesance“ by pro naší republiku mohla znamenat snížení cen energií stejně jako příležitost prodávat přebytky energií na zahraničních trzích a inkasovat zisky.

Česká republika musí začít provádět vlastní mezinárodní pragmatickou politiku, podobně jako tak činí světové velmoci. Jmenujme například jednání USA s Tálibánem či obcházení mezinárodních sankcí ze strany francouzských, rakouských či německých firem, které byly uvaleny na Rusko.

Na závěr mi dovolte uvést na pravou míru dvě věci:

„Česká republika není malou a bezvýznamnou zemičkou někde ve východní Evropě, je budoucí technologickou a energetickou velmocí.“

„Český národ není národem čecháčků, jediní čecháčci jsou ti, kdo zpochybňují jeho velikost.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama