Mgr. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2024 15:14:00

Pokračuji ve frakci Greens/EFA, v úzké spolupráci s Voltem

Pokračuji ve frakci Greens/EFA, v úzké spolupráci s Voltem

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová vstupuje po třech týdnech jednání do politické skupiny Greens/EFA. Piráti tak zůstávají ve stejné frakci jako doposud.

 Gregorová nyní vyjednává o podobě užší spolupráce s hnutím Volt, které také po hlasování členské základny míří do Greens/EFA a se kterým Piráti sdílí zásadní liberální proevropské hodnoty.

„Po intenzivních jednáních napříč Evropským parlamentem jsem přesvědčená, že se mi pirátský program podaří nejlépe prosazovat ve frakci Greens/EFA. Naše spolupráce funguje velmi dobře a Pirátské značce jsme tam s kolegy v uplynulém období vydobyli silné jméno a také dlouhodobě výhodnou dohodu, budu tedy nejen ve výborech, které chci, ale budu v nich mít i silnou pozici,” oznámila staronová europoslankyně za Pirátskou stranu Markéta Gregorová.

Gregorová bude i nadále členkou výboru pro mezinárodní obchod, kde chce pokračovat v práci na tématech kyberbezpečnosti, tlaku třetích zemí na evropský trh či obchodu se sledovacími technologiemi. Europoslankyně nově míří také do výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. Zde bude pracovat na hybridních hrozbách a dezinformacích.

„V rámci vyjednávání se mi podařilo dostat také do třetího plnohodnotného výboru, což je unikátní, a to pro průmysl, výzkum a energetiku, v němž byl v minulém období můj kolega Mikuláš Peksa. Výbor bude hrát stále důležitější roli v oblasti evropské bezpečnosti i obranné pomoci Ukrajině, je tedy perfektním spojením na můj hlavní výbor pro mezinárodní obchod,” dodává Gregorová.

„Být ve vyjednávání sama za sebe se ukázalo i jako jistá výhoda ve flexibilitě. Obdržela jsem poměrně velké množství nejrůznějších nabídek z frakcí i delegací. Kromě Greens/EFA, kde jsme jako Piráti působili doposud, jsem seriózně jednala i s liberály z Renew, a oslovila mě i frakce Socialistů & Demokratů. Bohužel se ukazuje, že rozštěpenost Renew mezi prozápadní liberály a až konzervativní populisty je oslabuje v jednání. Součástí Renew je také nizozemská Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD), která ve vládě s krajně pravicovou Stranou pro svobodu (PVV) kontroverzního politika Geerta Wilderse. Část Renew je a zůstane mými přirozenými partnery, jako například Progresívné Slovensko; pro mě to však z hlediska nabídky nebyla nakonec životaschopná varianta,” vysvětluje Gregorová.

Gregorová dál pokračuje ve vyjednávání o dalším posílení svojí pozice. „Mým cílem je co nejlépe prosazovat pirátský program. Svou pozici tak chci ještě více zesílit díky možné spolupráci s delegací panevropského liberálního hnutí Volt, s nimiž v tuto chvíli intenzivně jednám o finální podobě naší spolupráce, kterou jsme si již potvrdili,” dodává Pirátka.

V Greens/EFA působí Piráti bez přestávky od roku 2009, kdy se do Evropského parlamentu poprvé dostal pirátský zástupce ze Švédska.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama