MUDr. Róbert Teleky, MBA

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2024 20:07:00

Novela mimo jiné umožní nasazení nových jaderných technologií

Novela mimo jiné umožní nasazení nových jaderných technologií

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 28. června 2024 k atomovému zákonu

 Hezké poledne, vážené kolegyně a kolegové.

Dovolte, abych jako zpravodaj uvedl tisk číslo 702, což je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon, ve znění pozdějších předpisů, který předkládá Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Předkládaná novela má za cíl modernizovat atomové právo v České republice a mimo jiné umožnit nasazení nových jaderných technologií a zjednodušit a zefektivnit povolovací procesy pro nové jaderné zdroje, včetně malých a středních modulárních reaktorů. To považuji za velmi důležité vzhledem k plánované výstavbě nových jaderných zdrojů v lokalitách Dukovany a Temelín. O výběru dodavatele jaderné technologie a procesu využití obcí na další bloky právě v těchto dnech rozhoduje investor a vláda.

Co tam ještě najdeme, je vyšší míra právní jistoty ohledně regulatorních požadavků, dále se upravuje mechanismus stanovení pravidelného poplatku na jaderný účet. Po reformě povolovacích procesů pro jaderné zdroje a veškeré stavby související podle stavebního zákona, které jsme ukotvili na přelomu roku novelou liniového zákona, je toto důležitý milník a příspěvek k zajištění energetické bezpečnosti České republiky. Na novelizaci atomového zákona bude navazovat neméně důležitá novelizace řady jeho prováděcích předpisů, to je vyhlášek Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a nařízení vlády.

Kromě těchto úprav a modernizace nástrojů atomového práva považuji i za důležité, abychom v budoucnu za Poslaneckou sněmovnu podpořili i odpovídající posílení dotčených povolovacích úřadů, nové jaderné zdroje, včetně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Kdybych měl vyzdvihnout dva body této novely, tak je to rychlejší výstavba nových jaderných bloků, a pevně věřím, že budou postaveny dle plánu v roce 2036, a jednodušší povolování procesu pro malé modulární reaktory.

Děkuji vám za pozornost k tomuto důležitému a zároveň vysoce odbornému i citlivému tématu a dovoluji si požádat, abychom byli efektivní a schválili novelu atomového zákona tak, aby mohla vstoupit účinnost k 1. lednu 2025.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama