Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2024 7:14:15

Pro většinu mladých lidí je pořízení vlastního bydlení pouhým snem!

Pro většinu mladých lidí je pořízení vlastního bydlení pouhým snem!

V České republice stále přibývá lidí, kteří mají problémy se svým bydlením. Dle současných analýz ministerstva pro místní rozvoj žije 154 tisíc lidí v bytové nouzi a dalších 1,6 milionu osob je ohroženo ztrátou bydlení.

Vzhledem k nečinnosti současné vlády mohou tyto počty stále narůstat, mimo jiné kvůli rostoucím životním nákladům. Bytová nouze má závažné dopady na fyzické i psychické zdraví, rodinný život nebo soukromí rodin. Pro mladé lidi, kteří chtějí založit rodinu, je mít vlastní bydlení téměř nereálné.

Tento stav ohledně bydlení našich občanů je pro nás nepřijatelný. Hnutí SPD se otázkou, jak zlepšit podmínky pro naše občany, intenzivně zabývalo již v minulosti, kdy jsme již koncem roku 2019 jako první ze sněmovních stran představili projekt „Rodina na prvním místě“, obsahující celou řadu nástrojů, pomocí kterých by si pracující rodiny s dětmi zvýšily své rodinné příjmy. Považujeme dobře fungující rodinu, kde rodiče pracují a vychovávají děti, za základ prosperity naší republiky, a podporu pracujících rodin s dětmi vnímáme jako záruku své budoucnosti.

Nechceme jít ale cestou zvyšování různých sociálních dávek, o které musí celá řada mladých rodin žádat z důvodu jejich malého finančního příjmu, ale naopak máme v úmyslu ponechat v rodinách peníze, které si vydělají. Pro pracující rodiny navrhujeme zavést výrazné daňové úlevy, včetně daňových odpočtů za každé narozené dítě, a velmi výhodné manželské půjčky až do výše 800 tisíc korun. Současně jsme zpracovali návrhy, kde na tyto navrhované nástroje pomoci rodinám vezmeme peníze. To ale vládní koalice v minulém volebním období odmítla, a ta současná pětikoaliční v čele s premiérem Petrem Fialou navíc přijala v rámci konsolidačního balíčku taková opatření, která život všem našim občanům ještě výrazně zhoršuje.

Dostupnost bydlení je v České republice podle analýzy společnosti Deloitte dlouhodobě jedna z nejhorších v Evropě a Praha patří mezi nejdražší evropské metropole. V České republice od roku 2021 cena za metr čtvereční plochy narostla o více než 12 % na více než 95 tisíc korun. Běžně na vlastní bydlení musí Pražané vynaložit již více než 14 průměrných hrubých ročních platů. Jelikož si stále menší počet lidí může dnes dovolit byt či dům koupit, lze pozorovat přibývající developerské rezidenční projekty, ve kterých nové byty nejsou určeny k prodeji, ale právě k dlouhodobějšímu pronájmu. Zhoršující se dostupnost vlastnického bydlení z důvodů vysokých cen se tak stává velkým společenským problémem, a to hned z několika důvodů. Doposud u nás vlastnické bydlení představovalo preferovanou formu bydlení.

Hnutí SPD zastává názor, že podporu si zaslouží všichni lidé, kteří vedou řádný život a dobře vychovávají děti, což je i jedním z prioritních bodů našeho programu a týká se to i otázek ohledně dostupnosti kvalitního bydlení. Pro hnutí SPD jsou občané České republiky na prvním místě!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama