Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2024 9:18:00

Hrozí, že obce ztratí další finanční prostředky

Hrozí, že obce ztratí další finanční prostředky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k financím samospráv.

 Existuje riziko, že obce ztratí další finanční prostředky. Po nedávném vládním konsolidačním balíčku, který snížil životní úroveň obyvatel, firem a má dopad i na samosprávy, které přišly o daně z fyzických a právnických osob, se nyní připravuje další změna, která může ovlivnit financování obcí.

Jde o plánovanou novelu, která má změnit způsob rozdělování peněz z daní. Zatímco by měla přinést více peněz krajům, některé obce by naopak mohly přijít o část svých financí. Problémem je nový způsob výpočtu příjmů jednotlivých obcí, který se zaměřuje na počet obyvatel z Registru obyvatel namísto údajů Českého statistického úřadu. Svaz měst a obcí je skeptický k této změně, stejně jako

Sdružení místních samospráv. Mají obavy z rozdělování peněz podle Registru obyvatel místo oficiálních statistik. Tvrdí, že 95 % obcí a měst by mohlo přijít o finanční podporu. Podle sdružení se oba zdroje liší o statisíce obyvatel. 

Naopak většině krajů vyhovuje novela připravená ministerstvem financí. Navrhované zvýšení podílu krajů na sdílených daních z 9,76 % na 10,26 % by mělo v příštích třech letech zvýšit příjmy krajů o celkem jedenáct miliard korun.

Pokud novela připraví o prostředky některé radnice, může to znamenat, že menší obce a města budou mít méně peněz na své projekty a služby. To by mohlo ovlivnit místní investice, údržbu infrastruktury a poskytování veřejných služeb.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama