Richard Nocar

Člen zastupitelstva v Kutné Hoře
  • BPP
  • Kutná Hora
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2024 12:04:55

Kdo che něco změnit, musí něco změnit.

Kdo che něco změnit, musí něco změnit.

Demokracie není statická. Změna nepřijde od politiků. Volbami to nekončí.

Jedna z definic šílenství je opakování stejného procesu s očekáváním jiného výsledku. Jak z uvedeného vyplývá, k docílení rozdílných výsledků je třeba rozdílných procesů. V případě politiky se tato změna týká rozhodovacích procesů a je podstatou demokratického systému. Demokracie není statická. Pravidelnou obměnou osazenstva diskusního prostoru se předpokládá, že se změní i výstupy z něj. Díky tomu i přístup ve vedení celého celku. Proto lidé a uskupení, která opravdu chtějí přinést změnu, musí zákonitě něco dělat jinak. Tato změna se nejdříve odehrává na úrovni jednotlivce, později skrze debatu na úrovni celé společnosti.


Demokracie nefunguje tak, že dáte hlas svému zástupci a tím to pro vás končí, naopak. Tím, že dáte někomu svůj hlas, jste danému člověku dali politické zmocnění k tomu, aby vás reprezentoval v politických záležitostech. Podobně jako dáváte svou důvěru někomu, komu dáte plnou moc. Nedáváte ji tomu, o kom víte, že bude jednat ve svůj prospěch. Ani tomu, kdo se díky svému postavení cítí nadřazen vám nebo vašemu okolí. Aby vás mohl zastupovat, musí mezi vámi být nějaký vztah.


Podobně jako T.G.M. považuji demokracii za systém, kde vládne diskuse. Systém, kde důležitá společenská rozhodnutí jsou výsledkem debaty zohledňující všechny názorové proudy. T.G.M. takový systém nazval demokratismem. V demokratismu není politika nástrojem moci. Je nástrojem člověčenství.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama