JUDr. Pavel Staněk, MBA

advokát ,člen OR ODS Hradec Králové
  • ODS
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2024 6:15:00

Povinné datové schránky by mohly usnadnit komunikaci úřadů s cizinci

Povinné datové schránky by mohly usnadnit komunikaci úřadů s cizinci

Cizinci, kteří jsou současně příjemci dávek českého sociálního systému, by napříště měli mít povinnost zřídit si datovou schránku.

 Předešlo by se tak situacím, kdy úřady nemohou cizince dostihnout a kvůli chybějící nebo opožděné komunikaci tito lidé nevědí o svých povinnostech, nebo se jim mohou vyhýbat.

S návrhem přichází skupina poslanců ODS. Reagují tak na praktické obtíže, se kterými se české úřady a stát dlouhodobě potýkají. „Není dnes výjimkou, že se občanovi cizího státu nedaří doručit aktuální dokumenty, vyžádat si od něj potřebné podklady nebo ho informovat o jeho povinnostech. To vede v praxi k nedorozuměním a problémům na obou stranách. Zavedení povinné datové schránky vzájemnou komunikaci zrychlí a zefektivní,“ je přesvědčený hlavní předkladatel novely Pavel Staněk, poslanec a člen sněmovního ústavně-právního výboru. Podle něj se tak současně předejde pochybnostem, zda úřady přistupují k cizincům stejně jako k tuzemským příjemcům sociální pomoci.

„Kromě toho odpadne také riziko zpoždění nebo ztráty poštovních zásilek a s tím spojené problémy. Je to proto opatření, které přinese výhody nejen úřadům, ale i samotným cizincům. Nebudou se muset obávat například toho, že kvůli chybnému nebo pozdnímu doručení něco nestihnou nebo promeškají stanovené termíny,“ doplňuje Jan Bureš, poslanec a člen sněmovního rozpočtového výboru. Bureš věří, že se pro novelu najde v Poslanecké sněmovně průřezová politická podpora, aby mohla začít platit už od příštího roku.

Podle současných pravidel stanovených zákonem č. 300/2008 Sb. o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů pro zřizování datových schránek fyzických osob je datová schránka automaticky zřizována pouze podnikajícím fyzickým osobám a fyzickým osobám v konkrétních povoláních (např. advokáta či daňového poradce).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama