Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.07.2024 17:21:08

Žízeň jako zákon ani pravdou neuhasíš

Žízeň jako zákon ani pravdou neuhasíš

16.12. 2023 byl Petr Bušta optimistou a věřil, že na konec tištěného slova hned tak ještě nedojde. Byl to předčasný optimismus. Jeho noviny se konce roku nedožijí.

 „Už dobrých pět dekád mnoho moudrých lidí věští zánik novin. Televize je měla porazit autenticitou. Internet nevyčerpatelným proudem rychlých sdělení….A ejhle dnes 16. prosince 2023 je tomu přesně 130 let od prvního vydání Lidových novin, nejdéle vycházejícího deníku v Česku, a my v ruce držíme stále ty diluviální noviny….“ píše Petr Bušta v úvodníku Lidových novin ze dne 16.12. 2023.

Dlouho je už držet nebudeme. Snad do konce srpna, pak se zase kus věštby naplní a tištěná podoba Lidových novin a s ní pořádný kus historie českého státu zmizí ze světa. ((Lidové noviny posílí online obsah a stanou se součástí rodiny MF DNES - iDNES.cz). Žízeň, ani zákon pravdou neuhasíš, zpívá populární písničkář Libor „Pepa“ Pavlata v jednom svém songu. Petr Bušta může mít tisíckrát a tisíckrát pravdu, ale ekonomickou ztrátu jí neuhasí. Lidé dneška netouží po novinách nutících přemýšlet, zamýšlet se, domýšlet nebo polemizovat. Stačí jen zkratka internetových zpravodajství. Lidové noviny dojíždí na pravdu, o které píše Petr Bušta. Dokumentují obraz společnosti pořízený k času uzávěrky. Jenže tento obraz, byť je jakkoliv umělecky cenný, je už pro dnešního povrchního čtenáře opředený vrstvou včerejší pavučiny. Na internetu už na něho blýskají nové a nové chytlavé titulky, tak proč se ještě vracet k tomu a zamýšlet nad tím, co bylo včera nebo jaké jsou širší souvislosti popisovaného dění. Nic není přece staršího než včerejší noviny, říkalo se. A kdo má dnes čas číst nějaké analýzy, komentáře nebo úvahy, když stačí přitažlivý obrázek s popiskem a jsme hned chytřejší než nějací novinoví mudrlanti. Kdepak Ludvíku Vaculíku, Karle Kyncle, Petruško Šustrová, Petře Kamberský. Není čas na vaší cestu na hlubinu. Musíme stačit tempu doby, koukat do počítače nebo mobilu, být stále on-line a reagovat na podněty „přátel“, lajkovat, nakupovat, přemísťovat se z místa na místo a tvářit se, jakoby na naší činnosti závisel osud zeměkoule.

Optimismus Petra Bušty je příliš krátkozraký. Své noviny si už brzy nekoupím. Zase zmizí jeden dílek skládačky minulého světa. Světa, v němž se ještě místo sprostých obhroublostí vedly intelektuální diskuse a polemiky, světa, v němž bylo místo na výměnu názorů a pohledů, světa, kde jsme museli hledat nejvhodnější slova, která si pak mnozí čtenáři vystřihovali, a stávala se součástí jejich tištěného bohatství. Světa, ve kterém jsme byli hrdi na svou identitu a nemuseli se skrývat za různými zkratkami a internetovými rádobypřezdívkami.

Tak jsem rád, že jsem si tenkrát vystřihl i úvodník Petra Bušty nazvaný „Papírové pouto“. Už tenkrát jsem se tak nějak pousmál a přemýšlel, kolikpak čtenářů mu asi dává za pravdu. Nebylo jich tolik, aby se noviny daly udržet. Škoda.

Lidové noviny zmizely ze světa už jednou. Byly příliš okatou součástí meziválečné demokracie a komunistům se nehodily do krámu. Třeba jejich doba zase přijde. Třeba mají ještě spoustu lepších dnů před sebou neb dnes se jejich vagon může ztrácet v dálce (nezájmu), ale zítra přece další vlaky pojedou, jak zpívá zase pro změnu Věra Martinová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama