Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.07.2024 18:09:00

Podobnost s rokem 1968 pokračuje

Podobnost s rokem 1968 pokračuje

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na odstoupení Joe Bidena z prezidentských voleb

 Bidenovo rozhodnutí neobhajovat funkci je unikátní v tom, že jde nejen o úřadujícího prezidenta, ale o kandidáta, již nominovaného ve stranických primárkách. Srovnat se to vzdáleně dá snad jen s prezidentem Lyndonem Johnsonem v roce 1968, ten to ale vzdal hned na začátku primárek, takže nominaci ani nezískal.

Teď musí o novém kandidátovi rozhodnout Democratic National Convention, která začíná 19. srpna v Chicagu. Pokud potvrdí nominaci Bidenovy VP Kamaly Harris (která už ji formálně má, právě z primárek), podobnost s rokem 1968 pokračuje: Johnsona tehdy nahradil jeho VP Hubert Humphrey (ten musel o nominaci bojovat s dalšími kandidáty a byl nominován nikoliv v primárkách, ale až delegáty na DNC - také v Chicagu).

A nakonec: Humphreyho pak ale ve volbách porazil republikán a bývalý VP Richard Nixon (který prohrál v roce 1960 s JF Kennedym) o zhruba půl milionu hlasů, což v hlasech volitelů znamenalo solidní vítězství 301:191. Tak uvidíme, jestli i letošní klání proběhne podobně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama