MUDr. Ivan David, CSc.

  • SPD
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.07.2024 19:05:00

Členské státy konzultují s EU „nepřátelský“ krok Ukrajiny

Členské státy konzultují s EU „nepřátelský“ krok Ukrajiny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozhodnutí Ukrajiny z minulého týdne zablokovat tranzit ruské ropy potrubím

 Sankce Kyjeva na ruskou ropu zasáhly Slovensko a Maďarsko (I Česko, ale o tom se u nás nemluví - pozn. překl.) Maďarsko a Slovensko požádaly Evropskou komisi, aby zasáhla kvůli rozhodnutí Ukrajiny z minulého týdne zablokovat tranzit ruské ropy potrubím. Zatímco EU sankcionovala dovoz ruské ropy do Německa a Polska, Slovensko a Maďarsko získaly výjimky. Minulý týden však Ukrajina přerušila tok ropy s odkazem na vlastní sankce vůči ruskému energetickému gigantu Lukoil.

„Včera jsem mluvil s ukrajinským ministrem zahraničí; řekl, že umožňují veškerý transfer ropy, ale není to pravda,“ řekl v pondělí v Bruselu maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó. Szijjártó označil akce Kyjeva za „nepřátelské“, zvláště když Ukrajina dováží elektřinu z Maďarska. Dodal, že Budapešť a Bratislava požádaly v této věci o konzultace s Bruselem. Potvrdil to slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár. "Komise má tři dny na to, aby naši žádost splnila, a poté záležitost předložíme soudu," řekl Szijjártó. Pokud Kyjev odmítne obnovit tranzit ropy, bude EU oprávněna pozastavit některé klauzule ukrajinské asociační dohody, dodal.

EU minulý měsíc formálně schválila zahájení jednání o členství s Ukrajinou jako symbolické poselství podpory Kyjevu v jeho konfliktu s Moskvou. Slovenský premiér Robert Fico v sobotu zavolal svému ukrajinskému protějšku Denisu Šmigalovi, aby si stěžoval na „nesmyslné“ sankce, kvůli kterým může Bratislavě chybět 40 procent ropy, kterou potřebuje. Nedostatek by navíc mohl Slovnaft donutit zastavit dodávky na Ukrajinu, které představují 10 procent kyjevské spotřeby ropy. „Slovensko nemá v úmyslu být rukojmím ukrajinsko-ruských vztahů,“ řekl Fico.

Ukrajina uvalila na Lukoil sankce 24. června včetně zmrazení aktiv, omezení obchodních operací a „částečného nebo úplného zastavení tranzitu surovin“. Podle maďarského MOL, který vlastní i Slovnaft, ropa přestala proudit 17. července. Oficiálně se Kyjev snaží připravit Moskvu o příjmy z ropy, které by mohly být použity na zaplacení ruské armády, i když samotná Ukrajina je krácena na tranzitních poplatcích.

Ukrajinská poslankyně Inna Sovsunová pro Politico připustila, že embargo má sekundární účel: nátlak na Maďarsko. "Opravdu jsme vyzkoušeli všechna diplomatická řešení a nikdy nefungovala," řekla Sovsunová. "Takže to vypadá, že musíme najít nějaké jiné přístupy, jak s nimi mluvit." Vláda premiéra Viktora Orbána se hlasitě postavila proti politice EU posílání peněz a zbraní na Ukrajinu a slíbila, že zablokuje její členství v bloku i v NATO.

Tolik shrnutí problému.

Já nevím jak vy – ale já bych se na nějaký zásah ze strany unijních institucí nespoléhal. Určitě se najdou i tací, kteří budou kroky Ukrajiny chválit, včetně těch, ke kterým ropa také nedoteče.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama