MUDr. Ivan David, CSc.

  • SPD
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2024 17:08:00

Zklamání pro Kyjev. České nákupy zatím zajistily pouze 45 000 granátů

Zklamání pro Kyjev. České nákupy zatím zajistily pouze 45 000 granátů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nákupům munice pro Ukrajinu.

 Zklamání pro Kyjev: České nákupy zatím zajistily pouze 45 000 granátů

Měla to být spása poté, co Západ nebyl schopen dodat tolik granátů, kolik slíbil. Iniciativa českého prezidenta Petra Pavla nakupovat munici na mezinárodním trhu.Iniciativa českého prezidenta Petra Pavla, bývalého generála NATO, obstarat munici pro Ukrajinu na světovém trhu, podle očekávání narazila na překážky. List Neue Züricher Zeitung uvedl, že zatím dorazilo pouze 45 000 z 800 000 granátů slíbených v únoru a že do konce roku bude dosaženo maximálně půl milionu.

Pavel inkasoval peníze ze zemí EU a mimo jiné získal 576 milionů eur z Německa (bývalý český ministr obrany Tomáš Kopečný dokonce v květnu hovořil o více než 600 milionech), 250 milionů z Nizozemska a 200 milionů z Belgie. Za 1,5 miliardy eur mělo být zakoupeno 500 000 toužebně očekávaných dělostřeleckých granátů NATO ráže 155 milimetrů a dalších 300 000 sovětských ráže 122 milimetrů. Ceny se však zdvojnásobily; od roku 2022 se dokonce zčtyřnásobily.

Iniciativa byla oznámena na mnichovské bezpečnostní konferenci poté, co dodávky granátů na Ukrajinu z evropského obranného průmyslu v roce 2023 výrazně zaostaly za očekáváním. Není divu, že Pavel k takovému kroku přistoupil. V rozhovoru v červnu 2023 dokonce vyzval k internaci všech Rusů žijících v západní Evropě. V květnu letošního roku Pavel překvapivě prohlásil, že představy, že by Ukrajina mohla znovu získat kontrolu nad ztracenými územími, jsou naivní.

Kopečný sice řekl, že česká iniciativa sloužila i k tomu, aby si země NATO navzájem nekonkurovaly na muničním trhu, přesto výpočet nevyšel. Zpráva v The Times z konce června také uvedla, že kvůli vysoké poptávce maloobchodníci dlouho zdržovali zboží a čekali na ještě vyšší ceny. Další iniciativa Čechů v oblasti zadávání zakázek by tak mohla vyvolat další cenový nárůst.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama