Ing. Petr Liška

Starosta Malých Žernosek, kandidát do Senátu
  • STAN
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2024 6:12:58

Proč budu moci jako senátor pro region dělat víc než jako poslanec

Proč budu moci jako senátor pro region dělat víc než jako poslanec

Zatímco senátor kandiduje za menší území, obvykle svůj okres, a může tak lépe hájit zájmy svého regionu, poslanec zastupuje celý kraj, což může znamenat, že pro některé voliče může být vnímán jako "cizí".

Vážený voliči,

děkuji Vám za dotaz týkající se role poslance a senátora v rámci našeho parlamentního systému a jejich vlivu na rozvoj regionu. Téma je velmi aktuální a důležité, zejména v kontextu našich snah o zlepšení podmínek v našem kraji.

Role poslance a senátora

Začněme tím, že objasníme rozdíly mezi poslancem a senátorem. Poslanec má výrazně větší legislativní pravomoci než senátor. Každý poslanec může samostatně navrhovat zákony, což senátor nemůže. To dává poslanci větší prostor pro aktivní zapojení do tvorby zákonů, které mohou přímo ovlivnit náš region.

Na druhou stranu, senát má ústavní pravomoci kontrolovat ústavnost, zákonnost a správnost přijímané legislativy, což z něj činí důležitý kontrolní orgán. Zatímco senátor kandiduje za menší území, obvykle svůj okres, a může tak lépe hájit zájmy svého regionu, poslanec zastupuje celý kraj, což může znamenat, že pro některé voliče může být vnímán jako "cizí".

Vliv na regionální rozvoj

Moje osobní zkušenost, jako poslance i starosty, mi umožnila lépe pochopit a reagovat na potřeby našeho regionu. Za více než dvě desetiletí jsem se snažil řešit praktické úkoly, které trápí náš kraj. Jedním z příkladů je náprava chyb v určení aktivních zón záplavového území řeky Labe, což je problém, který ohrožuje řadu obcí a měst v našem regionu.

V našem kraji se mnoho změnilo k lepšímu. Nicméně, stále čelíme výzvám, které nás brzdí v porovnání s ostatními kraji. Klíčové je, že zástupci jiných regionů často nevnímají naši ztrátu jako ohrožující pro zemi jako celek. Tato situace vyžaduje, abychom byli více slyšet a abychom přesvědčili ostatní o potřebě podpory našeho kraje.

Boj proti korupci

Jedním z hlavních problémů, který brání našemu rozvoji, je korupce. Tato překážka přetrvává bez ohledu na to, kdo vyhraje volby, a musíme ji řešit sami. Jako voliči máme moc trestat strany, kde je korupce součástí systému. Pouze tak můžeme posílit důvěru a ochotu okolí nám pomoci.

Závěr

Jako Váš zástupce se budu nadále snažit o to, aby náš region dostal potřebnou podporu a abychom společně překonali výzvy, které nás sužují. Vaše otázky a podněty jsou pro mě cenné a pomáhají mi lépe chápat, co je pro nás všechny důležité. Děkuji Vám za důvěru a těším se na další spolupráci pro lepší budoucnost našeho kraje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama