JUDr. Markéta Vaňková

  • ODS
  • Brno
  • primátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2024 22:46:00

Peníze pro kulturu i sport

Peníze pro kulturu i sport

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k penězům pro kulturu a sport.

 To nejdůležitější z další prázdninové rady:

Janáčkovo kulturní centrum postaví konsorcium firem OHLA ŽS, a. s., STRABAG Pozemní a inženýrské stavitelství, s. r. o., a UNISTAV CONSTRUCTION, a. s. Nabídková cena vybraného konsorcia byla 2 298 600 000 Kč s tím, že realizace potrvá 36 měsíců. Zhotovitele jsme tedy vybrali, přestože smlouvu bude možné podepsat až po rozhodnutí antimonopolního úřadu. Mělo by se tak stát snad během září a pokud vše dobře dopadne, bude možné stavbu zahájit ještě letos.

O pět milionů více pro festival Janáček Brno v sudých letech, kdy se koná, v lichých, kdy se toto bienále připravuje, pak příspěvek vyšší o zhruba milion a čtvrt. A o 2,5 milionu více každý rok pro Divadelní svět. O navýšení požádalo Národní divadlo Brno, které je pořadatelem obou prestižních akcí s mezinárodním přesahem, jež patří mezi nejdůležitější a nejkvalitnější události svého druhu.

A ještě jednou peníze a kultura. Změny v rozpočtu Ministerstva kultury se promítly i do snížení dotací brněnských příspěvkových organizací města Brna. Ty se proto obrátily na město jako na svého zřizovatele s žádostí o kompenzaci, jejíž celkovou výši 20 916 000 jsme odsouhlasili. Výpadek tak nebude nutné řešit například skokovým zdražením vstupného nebo omezením nabídky. Národní divadlo Brno požádalo o kompenzaci ve výši 12 815 000 korun, Městské divadlo Brno o 4 090 000 korun, Centrum experimentálního divadla o částku 2 320 000 korun, Divadlo Radost o 950 000 korun a Filharmonie Brno o částku 741 000 korun.

Ve vile Wittal na Hroznové 39 v Pisárkách (viz foto) vznikne Centrum židovské kultury Štetl. Předcházet tomu musí rekonstrukce památkově chráněného domu, který byl dosud ve správě městské části Brno-střed a dlouho ho nikdo neobýval. Prvním krokem ke změně bude tedy svěření vily Muzeu města Brna, které začne vypracovávat projektovou dokumentaci pro opravu a podání žádosti o dotaci.

Prodloužení nájmu FC Svratka Brno, z. s., na pozemcích v Komíně až do roku 2044 umožní fotbalovému klubu lépe získávat dotace. Právě pro jejich čerpání bývá totiž mnohdy podmínkou dlouhodobá udržitelnost a stabilní zázemí žadatelů.

Jak by mohla vypadat ulice Veveří mezi Žerotínovým náměstím a Nerudovou? Nejvýhodnější dopravní uspořádaní ukáže technická studie pro úsek od Žerotínova náměstí až po křižovatku na Tivoli. Počítá se nejen s auty, ale samozřejmě také s městskou hromadnou dopravou a prostor dostanou i chodci a cyklisté. Návrh zpracuje PK Ossendorf, s. r. o., která už dřív vytvořila studii úseku Konečného náměstí – Šumavská.

Najít zhotovitele dopravního napojení Nové Zbrojovky je cílem schváleného zadávacího řízení na veřejnou zakázku. V souladu se smlouvou uzavřenou před dvěma lety se o projekt podělí město a společnosti NOVÁ ZBROJOVKA, s. r. o., a Brno Property Invest XV., a. s. Vznikne nová komunikace, která areál spojí se stávající ulicí Markéty Kuncové, ale řeší se také chodníky, cyklostezky, zelené pásy a další. Očekáváme, že náklady nepřesáhnou 136 milionů korun bez DPH.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama