Ing. Pavel Dopita, LL.M., MBA

Zastupitel Prostějova za SPD
  • SPD
  • Prostějov
  • sport
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.08.2024 12:14:42

Pár ohlédnutí a pozvánka na cykloakci.

Pár ohlédnutí a pozvánka na cykloakci.

Článek z radničních listů 05/2024 - protidrogový vlak, riziko AI, Sportovec města Prostějova a Vrahovický bicykl

 První ohlédnutí je za protidrogovým vlakem, který byl v Prostějově minulý měsíc. Tentokrát jsme s organizátory diskutovali nad dotazníky, které žáci a studenti vyplňují. Pozitivní je, že zkušenosti s marihuanou nejsou na číslech, kterých jsem se obával. Z 350 odpovědí jich má v Prostějově zkušenost „jen“ asi 50 dětí a studentů, ale pouze 5 ji kouří dlouhodobě. Dále ale vyplynulo, že skoro všichni, kterým byla nabídnuta, ji vyzkoušeli. Pokud tedy nebude nabídka, nevznikne ani poptávka. Úkol pro nás. Bohužel, dotazník se nezaměřoval na HHC a CBD. Co se týká alkoholu, má zkušenosti víc než polovina dětí, přičemž bylo řečeno, že malý přípitek se nepočítá. I tak jim většinou alkohol nabídne někdo v rodině. U volnočasových aktivit jich větší polovina sice alespoň jednou týdně nějak sportuje, ovšem celých 70 % si za poslední dobu nepřečetlo ani jednu knížku. Více jsem se problematice věnoval na fb stránce Bezpečný Prostějov, kam vás srdečně zvu. Věnujeme se tam i kyber zločinu, a třeba vám tato návštěva zachrání peníze.

Tady si dovolím ještě malou úvahu. Osobně vidím nové velké nebezpečí, které může děti a studenty postihnout. A sice AI, tedy umělou inteligenci. Ne v tom, že za ně bude psát domácí úkoly, ale že je bude vtahovat do virtuálního světa. Kdo ji využíváte, tak mi dáte zapravdu, že AI jen chválí, opakovaně píše, že je tu pro vás. To v době, kdy u dětí vidím velký problém v tom, že neumí prohrávat a často se hroutí pro malichernosti. Jaký na to máte názor? Napište mi.

Druhé ohlédnutí je za Sportovcem města Prostějova. Opět patří velké poděkování sportovní komisi, která celou akci připravila, kdy se opakovaně potvrzuje, že Prostějov je městem sportu. Ve spojení s prvním ohlednutím zopakuji to známé, že děti potřebují pozitivní sportovní vzory, kdy pak samy lépe hledají cestu k pohybu.

Teď krátký blok k zastupitelstvu. K bazénu jsem již toho napsal hodně a stále tvrdím, že pro amatérské plavce je zásadní šířka, tedy propustnost, než délka. Takže 25 metrů s deseti drahami a nedošlapnou hloubkou, aby to nebyl diskuzní klub, pokryje potřeby amatérských plavců ve městě. Pro ekonomiku bazénu je ale zásadní vodní svět pro rodiny s dětmi. Teď bylo v Olomouci na padesátce zase jen patnáct plavců, ale zkuste se stavit v akvaparku ve Vyškově. Ten je plný rodin s dětmi, přitom hodně z nich je z Prostějova. Na ty nesmíme zapomínat.

Druhým bodem, co teď hýbe Prostějovem, jsou parkovací a garážové domy. Statisticky máme ve městě 26 tisíc aut, která někde chceme parkovat. Sídliště

jsou přeplněná tak, že by neprojeli hasiči, kdyby bylo potřeba. Pokud nepřistoupíme na ten šílený zákaz spalovacích motorů, co navrhují progresivisté v rámci green dealu, který by přinesl snížení tohoto počtu asi na třetinu, musíme nějak řešit. Pojďme o tom diskutovat. Chystáme na léto pravidelná setkání. Sledujte moji stránku www.paveldopita.cz

Závěrem mi dovolte, abych vás pozval 22. června na již 9. ročník cykloturistické akce pro celou rodinu - Vrahovický bicykl. Opět startujeme individuálně od 8 do 10 hodin u Hostince U Lípy v Trpínkách a máme připravené dvě trasy. Krátkou do Skalky a zpět (26km), vhodnou pro rodiny s dětmi. Dále pak dlouhou, tentokrát po nových cyklostezkách až na okraj Olomouce a zpět s kontrolou v Ivani a ve Skalce, která měří 66 kilometrů. Startovné se neplatí, trasa není značená a na startu dostanete mapu. Pak je to již na vaší šikovnosti. Není to závod, ale dobrá příležitost vyrazit někam s přáteli.

Přeji hezké letní měsíce a třeba se potkáme ve vodě na Annínském jezeře. Doporučuji.

Pavel Dopita předseda zastupitelského klubu SPD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama