PhDr. Vladimíra Vítová, Ph.D.

Aliance národních sil - předsedkyně
  • ANS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2024 22:32:20

Proč kandiduji do SENÁTU PČR (na Praze 4)?

Proč kandiduji do SENÁTU PČR (na Praze 4)?

Zatímco část veřejnosti považuje Senát za zbytečný, já mám názor opačný. Senát je pojistkou, když se schvalují různé zákony, a tak byl ostatně i koncipován. Problém Senátu je, že není plně využíván.

Mně osobně by se líbilo, kdyby byla jen jedna komora parlamentu a to nikoliv Poslanecká sněmovna, ale naopak Senát, který by převzal agendu Poslanecké sněmovny PČR – tedy tvorbu zákonů. Navíc senátorů je méně než poslanců a jsou voleni přímo.

VÝHODY SENÁTU:

Kandidovat může naprosto každý sám (i nečlen politické strany). Každé dva roky se Senát obmění o třetinu (takže je stálá kontinuita). Mohou kandidovat jen lidé nad 40 let, což je důležité vzhledem k životním zkušenostem a odpovědné činnosti při tvorbě zákonů. Senát je jakási „rada starších“. V této souvislosti připomínám, že například ve starém Římě (když ještě fungoval a nešel do zániku) byla hranice pro volbu senátora 60 let.

Opodstatnění Senátu spatřuji také v tom, že jeho předseda přebírá nejvyšší ústavní roli ve státě v momentě, když ji nemůže z jakýchkoli důvodů vykonávat prezident.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama