Bc. Martin Kratochvíl

  • Svobodní
  • Zlonice
  • zastupitel městyse
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2024 21:58:58

Zlonická dětská skupina Evelínka vznikla díky odhodlání starosty městyse Zlonice

Zlonická dětská skupina Evelínka vznikla díky odhodlání starosty městyse Zlonice

Když se chce, všechno jde. Své by o tom mohla vyprávět zlonická dětská skupina Evelínka, která vznikla díky velkému zápalu současného starosty městysu a kandidáta do Senátu ČR Martina Kratochvíla a chůvy a učitelky pro MŠ Lenky Evelíny Kocálové.

Od doby, kdy kolem roku 2014 začaly vznikat první dětské skupiny (DS), tato služba zažívá boom a zájem rodičů umístit sem své dítě je stále větší.

Dětská skupina Evelínka měla ve Zlonicích nejen nahradit jesle, ale i řešit chybějící kapacity mateřské školky. „V době nápadu na vznik dětské skupiny byla ve Zlonicích jen jedna školka, ve které byl přetlak a na obci se řešilo, kam ty děti půjdou. Já měl objekt, kde byly nevyužité spodní části a byla možnost sem po úpravách umístit předškolní zařízení,“ říká Martin Kratochvíl, který veškeré stavební úpravy a vybavení zafinancoval jako fyzická osoba bez využití veřejných financí.

Vše se stihlo zhruba za sedm měsíců a od září 2023 Evelínka funguje. V počátcích přišla nečekaná podpora v podobě odpuštění nájmu i poplatku za energie.  „Pan Kratochvíl, který je majitelem nemovitosti, kde dětskou skupinu provozuji, nám na začátku pomohl tím, že ve smlouvě odpustil nájemné po dobu pěti měsíců. Pro start dětské skupiny to byla významná pomoc a za tuto vstřícnost mu touto cestou patří obrovský dík,“ říká provozovatelka dětské skupiny Lenka Evelína Kocálová.

Rodiče chválí individuální přístup, flexibilitu i nižší věk pro přijetí

DS umožňuje maminkám se co nejdříve postupně vracet do svého zaměstnání. „Výhodou z pohledu rodičů je nejen rodinné prostředí, respektující přístup, ale i možnost umístit dítě do kolektivu v nižším věku, než jsou dva roky. Aktuálně přijímáme děti od 16 měsíců. Průměrné věkové složení dětí v Evelínce je 18-24 měsíců,“ potvrzuje zájem o docházku nejmenších dětí vedoucí DS.

Velkou výhodou oproti státním mateřským školám je nízký počet dětí v kolektivu. Evelínka je nastavena pro 12 dětí, ale díky flexibilnímu nastavení docházky sem v prvním roce provozu denně docházelo v průměru 5-8 dětí. „Vzniká tak možnost individuálního přístupu k dětem, k jejich péči a výchově. To ve třídě státní školky, kde se často nachází až 28 dětí, není zcela možné realizovat. Denní harmonogram je však podobný. Ranní přivítání, komunitní kruh, tvořivé aktivity, svačina, procházka, oběd, odpolední relaxace,“ vyjmenovává vedoucí DS a pochvaluje si i další výhodu: „DS jsou naštěstí z velké části osvobozeny od úporné administrativy spojené s docházkou, výchovou dětí a diagnostikou, se kterou se potýkají ve státní MŠ. Je tak více prostoru se dětem plně věnovat.“

Programy jsou nejen pro děti pravidelně docházející do skupiny

Aktivity v Evelínce jsou podmíněny věkem přijatých dětí. „Snažíme se vždy zapojit všech pět vzdělávacích oblastí (dítě a jeho tělo, dítě a jeho psychika, dítě a ten druhý, dítě a společnost, dítě a svět), podobně jako to mají nastavené i státní mateřské školy. V praxi jde hlavně o rozvoj jemné a hrubé motoriky, sebeobsluhy, zažití denních rituálů, společné hry a týmové práce, které v dětech posilují socializaci. Často také připravujeme dětem různá smyslohraní uvnitř i venku,“ shrnuje Lenka Evelína Kocálová s tím, že rádi využívají i nabídky místních spolků. S dětmi tak navštěvují třeba dobrovolné hasiče, kynologický spolek, místní knihovnu nebo zvířátka na nedaleké farmičce.

Evelínka pořádá během roku řadu akcí, a to i pro děti, které do DS nedocházejí pravidelně. „Aktuálně chystáme opět podzimní tvořeníčko a v prosinci vánoční tvořeníčko s tematickým focením. Veškeré novinky a akce lze aktuálně sledovat na našem facebookovém profilu (DS Evelínka),“ láká vedoucí DS.

Článek převzat se svolením z Slánský Infáček. https://www.infacek.cz/zpravy-slansko/zlonicka-detska-skupina-evelinka-vznikla-diky-odhodlani-soucasneho-starosty-mestysu/

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama