Petr Vanka

náměstek hejtmana Plzeňského kraje, kandidát do Senátu
  • ANO 2011
  • Plzeňský kraj
  • 1. vicehejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2024 7:15:27

Nejvíc tahle země vzkvétala, když si lidé sami určovali, za co peníze vydají

Nejvíc tahle země vzkvétala, když si lidé sami určovali, za co peníze vydají

Co na současnou politickou situaci říká Petr Vanka, 1. náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropských záležitostí?

 Krajská politika je skvělá. Ve vedení kraje se sešli lidé, kteří se dokáží vzájemně domluvit a řeší věci tak, aby na konci bylo vždy pozitivum pro životní podmínky občanů v Plzeňském kraji. Musím ocenit i opozici, kdy její připomínky a dotazy jsou vesměs konstruktivní. Věřím, že tak tomu bude i na posledním jednání krajského zastupitelstva v září před volbami.

Mám ale na mysli celostátní politiku...


Tak tady je to spíše naopak. Prvním zklamáním pro mě bylo vytvoření úplně nesmyslného počtu 17 ministerstev. Na Úřadu vlády tehdy došlo ke zvýšení počtu zaměstnanců a nákladů na jejich provoz o 77 milionů korun. Přitom za vlády hnutí ANO 2011 došlo k poklesu zaměstnanců Úřadu vlády z 673 na 484 zaměstnanců. A dnes je jich 551. Dle zjištění Novinek.cz nejvíce lidí pracuje v pirátských kabinetech Michala Šalamouna a Ivana Bartoše. A druhým zklamáním pro mě je neplnění volebních slibů stávající koalice. Především ohledně nezvyšování daní. Hned vysvětlím. Dle mého názoru vše, co musím ze zákona platit, je daň. Mohou to takticky pojmenovat slovy pojištění, poplatek, povinné ručení, odvod a jinak, pokud je povinnost platit dle zákona pod sankcí pokuty, je to daň. Zcela nenápadně zvýšili zdravotní pojištění o 0,6 % a nazvali to nemocenské pojištění. Teď chtějí zvýšit televizní a rozhlasové poplatky a ještě k nim přidat platbu za internet a mobilní telefon. Navýšili daně z nemovitostí a už mají další nápad platit daň dle hodnoty nemovitosti. Jak se bude pěkně zvedat hodnota vaší nemovitosti na realitním trhu, tak se bude zvyšovat i daň. Logicky tedy, pokud si za vlastní, již zdaněné peníze, opravíte vlastní dům či byl a zvedne se hodnota, tak opět zaplatíte. A přijdou i další nápady, jak získat od lidí více peněz – daň ze slazených nápojů, emisní povolenky i provoz domácností. A samozřejmě nejvíc nás ničí vysoké ceny energií. Ty se projevují nejen na peněženkách občanů, ale na celém našem národním hospodářství. Vždycky jsem říkal, že nejjednodušší z hlediska plnění plánu je být ředitelem ČEZu. Když neplním a potřebuji dostat odměny, tak prostě zvednu cenu a hotovo, má doma za rok 2023 skoro 35 milionů korun za dobrou práci.

A jaká je tedy vaše představa nebo řešení?


Nejvíc tahle země vzkvétala, když daně odváděné vrchnosti nebo státu byly co nejnižší a lidé si sami určovali, za co peníze vydají. Nám tady zbyla z doby socialismu spousta zvyklostí a zákonů, které nemohou fungovat ve spojitosti s tržní ekonomikou, a máme jakéhosi kočkopsa. Naše vlády lidem co nejvíce peněz vezmou a pak jim je zase milostivě přerozdělují dle vlastního uvážení. Na to je samozřejmě zapotřebí neskutečně velký úřednický aparát a vysoké náklady. A ani digitalizace není všemocně napravujícím řešením. Co je však nutné lidem určitě zachovat, je co nejširší možnost samostatného rozhodování a osobní svobody. Přestaňte strkat nosy za naše ploty a určovat nám způsob života dalšími a dalšími příkazy a zákazy. Přestaňte mluvit o slučování obcí, když to sami obyvatelé nechtějí. Nezasahujte do svobody slova, občané si dokáží sami vyhodnotit, kde je pravda. A ta vaše nemusí být ta moje. A závěrem chci poprosit všechny obyvatele západních Čech, buďme k sobě lidští. Přijměme za fakt, že moje osobní svoboda končí tam, kde začíná osobní svoboda toho druhého, že slovo dokáže ublížit stejně jako rána pěstí, že vzájemná tolerance a ohleduplnost dokáží předejít či vyřešit spoustu malicherných hádek. Mějte dobré vztahy v rodině i se sousedy a bude nám všem zase líp.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama