Mgr. Radek Vondráček

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2024 18:09:00

Nemůžeme souhlasit s automatickou ztrátou diplomatické hodnosti

Nemůžeme souhlasit s automatickou ztrátou diplomatické hodnosti

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2024 k zákonu o zahraniční službě

 Děkuji za slovo. Než jsem se stihl přihlásit písemně, tak už se hlásím tedy z místa. Máme pátek 13., ale stejně mám pro vás dobrou zprávu, že tento bod jsme přerušili 11. a nebylo to pro nic za nic. My jsme mezitím komunikovali s panem ministrem a došli jsme ke shodě a byl připraven stručný pozměňovací návrh, který se týká přiznávání a odebírání diplomatických hodností.

Naše pozice byla taková, že nemůžeme souhlasit s automatickou ztrátou diplomatické hodnosti, protože představte si to třeba v ozbrojených složkách nebo akademické sféře, že byste odchodem ze zaměstnání ztratili hodnost, kterou jste předtím nabyli. Těžko zmapovat všechny situace, ke kterým může dojít, za kterých může dojít k ukončení služebního poměru nebo pracovního poměru diplomata na ministerstvu, a za jakých okolností pak může nastat třeba jeho další působení. My jsme se s panem ministrem dohodli a byl připraven pozměňovací návrh, který dokonce pracovníci ministerstva i odůvodnili, a já s dovolením přečtu odůvodnění, které připravilo ministerstvo:

"Diplomatická hodnost je bytostně svázána s výkonem zahraniční služby, nelze ji tedy využít ani zneužít v jiných vztazích. Vkládání nových ustanovení upravujících zánik diplomatické hodnosti a její případnou restituci v případě opětovného vzniku služebního nebo pracovního poměru v Ministerstvu zahraničních věcí je proto nadbytečným zatěžováním právního řádu. Zánik hodnosti může mít současně negativní psychologický efekt macešského jednání České republiky vůči jejím zaměstnancům ukončujícím působení v zahraniční službě, proto se navrhuje nově navrhované odstavce 5 a 6 vypustit. Úprava navrhovaného odstavce 7, který upravuje odebrání hodností jako sankci za zaviněné porušení povinnosti zaměstnance v zahraniční službě, pouze reflektuje vypuštění dvou předcházejících odstavců a věcně nemění podstatu vládního návrhu."

To je z mé strany vše. Ten pozměňovací návrh je nahrán do systému pod číslem 4886 a podepsán jsem pod ním já a pan poslanec Benda, abychom deklarovali a demonstrovali, že skutečně se jedná o dohodu koalice a opozice v této věci.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama