Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2024 20:03:00

O nás bez nás?

O nás bez nás?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k souboru statí Mnichovské memento Okupace Kolonizace

 Trochu opožděně jsem se na Vzpomínce na BIIb 11. července 2024 dostal k tištěnému souboru statí "Mnichovské memento Okupace Kolonizace", vydanému Památníkem ticha 2023/2024. V něm se renomovaní publicisté, historikové i osobnosti vyjadřují nejen k mnichovské zradě, ale i k roli tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše. Ta je dost odlišná od toho, co nám vtloukali komunisté do hlavy celá desetiletí.

Mnichovem se dodnes trápíme, nejen tím, že jsme nebojovali, ale i tím, "že jsme se na té zradě osobou prezidenta republiky tak nějak podíleli, že jsme se, abych tak řekl, nechali zradit" (citát z vystoupení Petra Pitharta).

"Dost dlouho se u nás ví, že 30. září v Mnichově před pětaosmdesáti lety už bylo o nás rozhodnuto. Devět dní už bylo rozhodnuto, ačkoli to vědělo jen pár lidí na planetě. Dodnes tu přitom panuje mýtus zrady Západu a nás jako obětí... Beneš totiž písemně v naprostém utajení nabídl velké kusy našeho území Hitlerovi už 14. září 1938 prostřednictvím Daladiera a Chamberlaina. 21. září Hodžova vláda přijala Benešem objednané francouzsko-britské ultimátum."

Poté vláda rezignovala. Čest v této vládě si zachovali pouze lidovci Šrámek a Dostálek a František Ježek za Národní sjednocení, kteří hlasovali proti. Tomuto scénáři vychází vstříc i první věta mnichovské dohody: "Německo, Francie a Spojené království se zřetelem k dohodě, jíž bylo ve věci odstoupení sudetoněmeckého území v zásadě již dosaženo...."

Jan Patočka ex post viděl situaci jasně: "Mnoho šancí tu koncem září 1938 vidět nebylo. Ale právě v takových situacích bytostného otřesení mohou, či mají lidé činit rozhodnutí, kterými zakládají na sebevědomou budoucnost."

Do tohoto scénáře zapadá i vystoupení Lídy Rakušanové: "...představme si, že by oné noci z 29. na 30. září 1938 neseděl ve vedlejším pokoji mnichovské Fuhrerbau, kde Chamberlain, Daladier, Mussolini s Hitlerem dojednávali odstoupení českého pohraničí, Edvard Beneš, ale někdo, jako Volodymyr Zelenskyj..." Jenže oné noci ve vedlejším pokoji neseděl statečný vůdce, ale Benešův poddajný úředník.

A nyní střih: Lex Beneš = zákon o zásluhách Edvarda Beneše. "Edvard Beneš se zasloužil o stát." Tato věta vyšla ve sbírce zákonů 14. května 2004. Tomu předcházel návrh jedné komunistky a dvou poslanců ČSSD, přijetí zákona hlasy komunistů a socialistů, zamítnutí zákona v Senátu, přehlasování senátu Sněmovnou a mlčení prezidenta Klause, který zákon nepodepsal, ale také nevetoval. Tak začala platit další česká historická pohádka, která neodpovídá skutečnosti.

Všem doporučuji si tiskovinu Památníku ticha sehnat a přečíst.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama